Борисов бе разпитан по три сигнала за престъпления

Борисов се яви в 9.50 ч. в националната полиция, придружен от адвокат Менко Менков. [Велко Ангелов/"Дневник"]

“И по трите сигнала, по които давах сведения, всичките са за това, че някой нещо чул. Че някой, когато нещо правил крос, нещо говорил. Това са от 2009 до 2012 г.” Това обяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който в четвъртък, 15 юли, се яви на разпит в националната полиция. Имало заплаха, че “някой ще го ям”, вметна само той.

На влизане Борисов не обели и дума пред чакащите го журналисти и шепа привърженици на партията, които в сряда се организираха в социалните мрежи да дойдат да го подкрепят. Борисов престоя 45 минути при разследващите.

Борисов дойде 10 минути преди часа на разпита си, придружен от адвокат Менко Менков, който преди време защитаваше и някогашния втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Герберите посрещнаха Борисов с аплодисменти и скандирания “Бойко!”. Виждаха се плакати “Радев – вън! Не искаме гражданска война!”. Гневът на хората на Борисов отнесе и служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Борисов имаше агитка пред полицията. [Велко Ангелов/"Дневник"]

В агитката на Борисов пред полицията бяха и Младен Маринов, който бе отстранен като вътрешен министър заради подозрения за връзки с Делян Пеевски, Спас Гърневски, лидерът на младежката организация на партията Георг Георгиев. До последния бе и ММА боецът Станислав Недков – Стъки, редовен протестиращ за ГЕРБ.

Гърневски сравни Борисов със Стефан Стамболов. “Стамболов, който построи България и я ориентира към Европа, плати с живота си за това. Следващият, който е направил толкова много за България, е Борисов, и някой му готви същата съдба. Добре, че сме 2021, а не 1944 г.”, обяви Гърневски. Според него разпитът на Борисов е публично унижение.

Борисов съобщи във вторник, че е получил призовка, с която е извикан да даде показания пред инспектор от МВР. “Най-вероятно ще ме питат защо съм участвал в изборите. Защо съм им бил лидерите. Защо партията ми е толкова стегната и кога ще се откажа. ГЕРБ им е костицата в гърлото. Надявам се да си излеза жив. Може и да ме задържат”, обяви той. След разпита обаче определи отношението изключително професионално.

Унизен от ЦИК

“Започвам с ЦИК, която в желанието си нещо да ме унижава, вчера ме остави като депутат. Само че, като депутат не могат да ме викнат тук, затова посред нощ си смениха решението”, обяви Борисов след разпита.

Борисов визира историята около отхвърленото си от ЦИК заявление да се откаже от депутатските мандати, които спечели в София и Пловдив.

Отхвърленото заявление предизвика ужасна разпра между членовете на ЦИК. След близо едночасови безплодни спорове и още толкова дълго прекъсване комисията се събра отново в намален състав, след като несъгласните с практиката да се одобряват такива заявления бяха напуснали, и ги прегласуваха, разказва “Сега”.