Борисов е разследван за изнудване на Божков

Бойко Борисов с адвокат Менко Менков. [стопкадър bTV]

Бившият премиер Бойко Борисов е задържан по разследване, разследване, образувано на 17 март 2022 г. по сигнал на гражданското сдружение „БОЕЦ“ от 10 декември м.г. Това обяви в четвъртък вечерта адвокатът му Менко Менков.

По думите му като основание за задържането му е посочен текстът от Наказателния кодекс, който се отнася за изнудване. „Не е посочено обаче кое е изнудваното лице, кога и как е станало това“, посочи адвокатът. По думите му единственото действие по производството е било разпит на премиера Кирил Петков като свидетел от четвъртък следобед, часове преди претърсването в дома на Борисов. Менков твърди, че европрокуратурата няма общо, както обяви МВР.

Това твърди и Софийската градска прокуратура, на която тази сутрин МВР е докладвало за образуваното от разследващ полицай досъдебно производство и за задържането за 24 часа на Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Вече е определен наблюдаващ прокурор, но обвинението все още няма самото дело, а само е уведомено по факса за образуването му.

Според официалното съобщение на прокуратурата досъдебното производство е образувано от разследващ полицай с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания. Делото се води по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК (изнудване с участие на длъжностно лице, при което са причинени значителни имуществени вреди). Разследващите твърдят, че е престъплението е извършено в периода от 2014 до декември 2019 г.

„Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение“, обяснява държавното обвинение.

По-рано пред bTV съпругът на Арнаудова Делян Димитров обясни, че при претърсването в дома им полицията е търсила доказателства за връзка с бившия финансов министър Владислав Горанов и с хазартния бос Васил Божков.

В началото на годината Горанов, Менда Стоянова и Арнаудова бяха разпитани по проверката, която МВР прави по сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ. От БОЕЦ обясняват, че в сигнала си правят логическа връзка между снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на Борисов и изнесената през 2020 г. от Божков информация, че години наред е бил изнудван и е платил 67 млн. лв. рекет на Бойко Борисов, на Горанов и на Стоянова, за да направят така, че лотарийният му бизнес да плаща по-ниски такси. Прокуратурата преди това обяви, че е разпитвала Борисов, Горанов и Стоянова, но не стана ясно какво ги е питала и те какво са отговорили.

„Иззеха телефоните ни, един Ipad на детето, търсиха документи за командировки“, обясни Димитров, възмутен, че претърсванията са станали вечерта и това е изплашило 8-годишното им дете. По думите му са иззети 5000 лв., 3000 долара, 200 евро и рубли от командировки.

Димитров не видя и никакъв проблем, че семейството му ползва джип, който се води на фирма „Аркад“, която строи Балкански поток, Димитров, който е в ръководството на държавната фирма „Булгартрансгаз“. След завършването на строителството „Аркад“ дала джипове на цялото ръководство на фирмата, на правителството МС, на екоминистерството, на горските стопанства. Не е ясно на какво основание се случва това.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев също потвърди, че акцията на МВР е по сигнала на Божков.

„Това е много хубава стъпка. Действа се по сигнала на Васил Божков и доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ от миналото лято. Тя установи, че има вреда от 556 млн. лева заради бездействие на пряко ръководената от Владислав Горанов комисия по хазарта. Тези данни бяха изпратени на българската прокуратура, която не предприе никакви действия да се защитят парите на данъкоплатците“, посочи той.

Василев не се съгласи с обвиненията на ГЕРБ, че акцията е репресия. „Репресия е, когато бият студентите зад колоните на Министерския съвет. Да оковеш човек и да го държиш с часове на площада да го снимат. Вчера имаше ли такива кадри? Полицията си върши работата по закон. Има задържане за 24 часа, мярката е по нормалния ред, няма полицейско своеволие – да хвърляш някого по очи и да му казваш, че е престъпник, а след това да разпространяваш кадри“, посочи той.

Миналата година АДФИ извърши втори одит на закритата Държавна комисия по хазарта за времето от 2014 г. до края 2019 г. Резултатите потвърдиха данните от първия одит, според които комисията е ощетила бюджета с 556 872 283 лева. Това е ставало като са събирани по-малко такси за хазартна дейност от фирмите на Васил Божков „Ню Геймс“ АД, „Национална лотария“ АД, „Еврофутбол“ ООД и „Евробет“ ООД. Вторият доклад на АДФИ беше изпратен и на прокуратурата, припомня „Лекс“.