Британец съди пекарна, отказала да му направи гей сватбена торта

ЕСПЧ отхвърли дело, заведено от мъж от Обединеното кралство заради отказа на пекарна да направи сватбена торта за него и партньора му мъж. Снимка: Shutterstock

Европейският съд по правата на човека отхвърли в четвъртък  дело, заведено от британец заради отказа на пекарна в Обединеното кралство да приготви гей сватбена торта. Съдът постанови, че британските правни възможности трябва да бъдат напълно изчерпани, за да се замеси.

Ищецът Гарет Лий, който живее в Белфаст, Северна Ирландия, през 2014 г. поръчал торта за събитие на гей активисти, насрочено малко след като властите в провинцията отхвърлиха легализирането на еднополовите бракове за трети път.

Той се обърнал към християнска пекарна да украси тортата с изображение на героите от от американското телевизионно шоу „Улица Сезам“ Бърт и Ърни, който споделят една спалня, и да постави надпис: „Подкрепете гей браковете“.

Пекарната Ashers, която носи името на личност от Стария завет, приела поръчката, но отказала да изпълни специалните искания. След това се извинила и върна парите на Лий.

Лий, който активист в застъпническата група Queer Space, подаде жалба срещу пекарната, която беше поета от Комисията за равенство в Северна Ирландия, която наблюдава прилагането на антидискриминационните закони.

Местен съд призна пекарната за виновна в дискриминация след разследване в провинцията, което разреши еднополовите бракове през 2020 г. Северна Ирландия беше последната част от Обединеното кралство, която направи това.

Това решение беше потвърдено от апелативен съд, но след това беше отменено от Върховния съд на Обединеното кралство, който заяви, че собствениците на пекарната не са отказали да обслужват Лий, защото е гей, а защото са възразили срещу популяризирането на послание, с което не са съгласни.

През 2019 г. Лий заведе дело в Европейския съд (ЕСПЧ), като се аргументира, че решението на Върховния съд нарушава няколко от правата му, включени в Европейската конвенция за правата на човека.

„Пропусната възможност“

ЕСПЧ отказа да започне делото, като заяви, че Лий е трябвало първо да представи своите аргументи, основани на Конвенцията, пред националните съдилища в Обединеното кралство.

„Жалбоподателят не се е позовавал на правата си по Конвенцията в нито един момент от вътрешното производство“, вместо това разчита само на вътрешното право, отбелязва ЕСПЧ.

По този начин той „лишава националните съдилища от възможността да разглеждат всички повдигнати въпроси от Конвенцията, вместо иска от Съда да узурпира тяхната роля“, се казва в изявление.

„Тъй като не е успял да изчерпи вътрешните средства за защита, жалбата е недопустима“, се казва в него.

В отговор Лий каза, че е „най-разочарован, че основните проблеми не са били справедливо анализирани и преценени поради технически аспекти“.

Адвокатът му Киаран Мойна посочи, че съществените въпроси, включени в молбата до ЕСПЧ, са останали нерешени.

Това, каза адвокатът, е „пропусната възможност“, добавяйки, че той и неговият клиент сега ще обмислят образуването на ново вътрешно дело.

Християнският институт, който подкрепи пекарната в борбата й срещу Лий, приветства решението, като го нарече „облекчение“.

„Изненадан съм, че някой би искал да отмени решение, което защитава собствениците от принуждаване да популяризират възгледи, които не споделят“, каза Саймън Калвърт от института.

Решението на ЕСПЧ е „добра новина за свободата на словото“ и „добра новина за християните“, допълни той.