Брутални кадри от полицейското насилие срещу протестиращи бяха излъчени в парламента

Стопкадър от охранителните камери на Министерския съвет от 10 юли 2020 г.

На извънредно открито заседание на Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани бяха показани откъси от записи от охранителните камери под колоните на Министерския съвет, направени по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г.

Видеоматериалите са укривани от властите в продължение на повече от 1 година, включително от 2 съдебни състава, обясни председателят на комисията Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

Записите показват брутални сцени на полицейско насилие над протестиращи – как са влачени, ритани, хвърляни един върху друг.

Кадрите са без звук. И по време на заседанието на комисията Хаджигенов обърна внимание как полицай прави същата хватка на един от младежите, каквато беше направена на починалия арестант Джордж Флойд в САЩ.

Хаджигенов коментира и кадрите с Цвети – момичето, за което бе установено, че полицай е скъсал блузата й, както и че е с множество наранявания.

„На кадрите се вижда как униформен служител с каска стъпва върху главата на едно от децата. Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание над тях би било нарушение на Женевската конвенция“, обяви Хаджигенов.

Прокуратурата така и не образува разследване за полицейско насилие. А МВР практически „помилва“ служителите си с леки наказания.