Българите оценяват страната си като най-корумпираната в ЕС

Българите оценяват държавата си като най-корумпираната в ЕС. Това става ясно от годишният доклад “Корупцията по света”, който се публикува всяка година от организацията “Трансперънси интернешънъл”. Проучването е координирано от местния офис – “Прозрачност без граници”. В глобален мащаб България отбелязва минимално подобрение и се изкачва до 74-то място, което я поставя между Суринам и Ямайка.

“Трансперънси интернешънъл” използва скала за оценка на възприятието за корупция от 0 до 100. Най-високият резултат 100 е за страни, в които гражданите нямат усещане за корупция, а нулата е за тотално корумпираните държави. България отбелязва резултат от 43, което е твърде далеч от средния за ЕС – 66.

През последните 10 години страната практически не помръдва в тази класация, въпреки че управляващите създадоха множество органи за борба с корупцията. През 2011 г. бяха създадени специализираните съдилища и прокуратури за борба с организираната престъпност. Преди две години те започнаха да се занимават и с корупцията по върховете на властта.

Преди две години бе създадена и комисията “Антикорупция”, която се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Въпреки това София все още не може да се похвали с присъди за корупция по върховете на властта.

Дания и Нова Зеландия са с най-добър резултат

В класацията най-близките до България държави от ЕС са Унгария и Румъния, които си поделят 70-то място с индекс за корупция 44. Същият резултат има и ЮАР. Малко по-напред са Хърватия, която е на 63-а позиция и Гърция на 60-то място. Словакия е на 59-та позиция.

Гърция е похвалена като държава с най-голям напредък в Европа по отношение на борбата с корупцията. Тя се изкачва в класацията с 12 пункта. Подобно е постижението и на Италия, която напредва до 51-о място.

Най-некорумпираните държави в света по възприятието на собствените си граждани са Дания и Нова Зеландия. Те си делят първото място с еднакъв резултат и са следвани от Финландия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Норвегия, Нидерландия, Германия и Люксембург.

Системни проблеми

“Трансперънси интернешънъл” коментира, че близо 2/3 от държавите по света, включително най-развитите икономики, се намират в застой или имат връщане назад в усилията си да се справят с корупцията. Мнозинството от държавите имат индекс за възприятие на корупцията под 50 точки, което показва системни проблеми. Средният индекс в света е 43, колкото има и България.

На Балканите на-зле се оценява положението от гражданите на Северна Македония (106-о място), а последни в Европа са Молдова (120) и Украйна (126).

Последното място в класацията в света се заема от Сомалия, а точно преди нея са Южен Судан, Сирия, Йемен, Венецуела и Судан. Русия заема 137-о място, а Китай е на 80-а позиция.

.