България е осъдена за екстрадиране на турски журналист, който сега лежи в затвора

Бойко Борисов често бе гост на турския президент Реджеп Ердоган

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за нечовешко и унизително отношение към турски журналист, който е бил екстрадиран в Турция, въпреки рисковете от малтретиране. През 2016 година българските власти са заловили турския журналист на границата с Румъния в товарен автомобил.

Журналистът се е опитвал нелегално да избяга от преследването на режима на Ердоган в Турция, като пресече България като нелегален емигрант.

Той е поискал от българските власти адвокат, преводач и възможност да потърси убежище заради политическо преследване в родината. Българските власти да игнорирали молбата му за поставяне под международна закрила и са го екстрадирали обратно в Тъурция.

В момента журналистът се намира в турски затвор. Преди това той е работел за вестник “Заман” и за агенция “Джихан”, но е бил уволнен и журналистическата му карта е била отнета. Турските власти са го нарочили за “гюленист”

Европейският съд в Страсбург осъжда България да плати обезщетение от 15 хиляди евро за претърпени неимуществени вреди на екстрадирания журналист.

Пред съда е висящо и делото, заведено от турския гражданини Абдулла Бююк.

През септември миналата година германското издание “Шпигел” обяви, че е имало директен натиск от страна на Турция върху българските власти да предадат турския бизнесмен Бююк.

Турчинът бе предаден на властите в Анкара преди четири години и бе обвинен за връзки организацията на Фетуллах Гюлен – ФЕТО. Официалните власти в Анкара обявиха ФЕТО за терористична организация, която стои зад опита за пуч срещу Ердоган през 2016 година.

Според “Шпигел” премиерът Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, в нарушение на международни конвенции, са помогнали на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган.

Журналистическото разследване се базира на секретни грами от турското посолство в София.

Около 90 турски граждани са били експулсирани по същата процедура, като тази на Бююк. В своя мандат главният прокурор Сотир Цацаров имаше общо четири срещу с турските главни прокурори, една среща с президента Ердоган и неизвестен брой срещи с турския посланик.