България е призована да разследва насилието над журналисти

Стоп кадър от видео на Иво Божков от 10 юли. ["Дневник"]

Вътрешният министър Христо Терзийски бе призован от евродепутати да инициира разследване за побоя над срещу българския журналист Димитър Кенаров и други смущаващи случаи по време на протестите. Официалният призив до властите в София е отправен от членовете на работната група за медиите в Европейския парламент.

“Ние, евродепутатите, ви пишем, за да призовем за пълно, цялостно и безпристрастно разследване на предполагаемата атака на българската полиция срещу Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, на 2 септември”, се казва в писмото.

Евродепутатите цитират и сведения от Платформата за насърчаване на защитата и безопасността на журналистите към Съвета на Европа, че Кенаров е ритан в главата от полицаи по време на протестите в София.

“Призоваваме ви за незабавно и пълно разследване на тези твърдения и да се потърси сметка на отговорните,” продължава писмото.

Евродепутатите припомнят на българския вътрешен министър и други два случая. Единият е с фоторепортера от АФП Николай Дойчинов, който е удрян с палки по гърба, а и фотоапаратът му е счупен по време на протестите.

Николай Минков от БНТ е бил напръскан с лютив спрей заедно с няколко други журналисти и телевизионни екипи. Евродепутатите допълват, че “някои журналисти твърдят, че тези действия са заради журналистическата им работа”.

Самият Димитър Кенаров разказва, че на 2 септември е бил притиснат до стената от полицаи, докато правел снимки заедно с други колеги. Той е бил задържан и влачен през площада до стълбите на парламента.

Кенаров написа в Туитър, че е бил ритан по главата от поне двама полицаи, задържан с белезници и влачен, а апаратът му е взет, счупен и хвърлен на земята, въпреки че няколко пъти се легитимирал като журналист.

Дори след това е преместен в полицейски микробус, където е държан час, а след това е откаран в 5-о РПУ, без заповед за задържане и без достъп до адвокат.

“Всички твърдения за малтретиране и насилие срещу журналисти трябва да бъдат незабавно разследвани” и да се предприемат “незабавни стъпки, за да се гарантира, че всички журналисти, отразяващи протестите и публични събития, могат да го правят в безопасност и независимост и с пълната защита на закона”.

Българските власти трябва незабавно да спрат насилието срещу журналисти и протестиращите, написа в Туитър румънският евродепутат Ранома Стругариу (“Обнови Европа”) и публикува писмото до Терзийски.