България забранява безсрочно влизането на чужденци

България забранява безсрочно влизането на всички чужди граждани на своя територия със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена в понеделник вечерта.

“Временно се забранява влизането на територията на Република България на всички граждани на трети страни, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт“, се казва в заповедта.

Едновременно с това Ананиев забранява буквално влизането на всички лица, независимо от тяхното гражданство, които пристигат от Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург. Това важи за всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.

Целият текст на документа можете да прочетете ТУК

Забраните не важат за български граждани и членовете на семействата им, както и за чужденците със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващи у нас и семействата им.

Въвеждат се специфични изключения и за служителите, ангажирани в транспорта, медицинските работници, дипломатите, пограничните и сезонните работници. В заповедта няма краен срок за валидност на мерката.

Българските тираджии трябва да се карантинират за 14 дни, когато пристигат от чужбина. Ако обаче трябва да извършат незабавно нов курс, те имат право да разтоварят/натоварят стоката и да потяглят незабавно.

Същото важи и за чуждестранните шофьори. Те получават достъп до българска територия, но в документите им ще има посочен конкретен срок, за да напуснат страната с камиона си. Контролът върху превозите е възложен на полицията и ТОЛ-управлението.

България все пак ще допуска транзитно преминаване през своята на територия на всички граждани на ЕС плюс страните от Шенген, както и на хората, които имат право на дългосрочно пребиваване в тези страни. Властите в София позволяват транзитно преминаване за гражданите на Сърбия, Турция, Северна Македония и Черна гора.

Карантината

Заповедта на здравния министър урежда и правила за поставяне под карантина. Всички, които влизат в България, се поставят под карантина за 14 дни в дома им или в друго място за настаняване, където са посочили, че ще пребивават.

През това време те нямат право да излизат, а ако за двете седмици не проявят симптоми на коронавирус, карантината се премахва. Всички близки контактни на потвърден случай на заразен също се поставят под карантина в домовете им за 14 дни.

Общопрактикуващите лекари наблюдават поставените под карантина от техните пациентски листи. При проява на грипоподобни симптоми, гражданите са длъжни да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, откъдето да получат указания според случая.