България избра нови шестима европрокурори за Кьовеши

Лаура Кьовеши [https://multimedia.europarl.europa.eu/]

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще получи кандидатурите на петима прокурори и един спецсъдия, които Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра в петък (10 септември) за европейски делегирани прокурори.

Последната дума за назначението им има Кьовеши.

Българската квота за делегирани прокурори, т.е. такива, които от тук ще работят по делата за евроизмами, е от 10 души. През февруари Прокурорската колегия излъчи 10 кандидати. Кьовеши обаче не одобри шестима от тях. Така се наложи да бъде проведена и сегашната процедура. Съветът я започна неохотно, след като Кьовеши лично посети в България, за да притисне властите.

В петък колегията даде положителен вот за точно шестима от 19-те кандидати.

Със 7 гласа “за” бяха избрани Виктор Тарчев и Станислав Стойков, които са прокурори в Софийската градска прокуратура и зам.-окръжният прокурор на Кюстендил Ивайло Илиев. По 6 гласа получиха зам.-окръжният прокурор на Перник Анита ДжамаловаАнна Алексова от Софийската градска прокуратура и спецсъдията Елена Попова.

Главният прокурор Иван Гешев отсъстваше от заседанието, тъй като участва в парламентарната правна комисия, която по същото време разглежда предложенията за закриването на спецправосъдието (на първо четене) и за преместването на Бюрото по защита от управлението на Гешев към Министерството на правосъдието (на второ четене). Така в гласуването участваха само останалите 8 членове на колегията.

Особено обсъждане на кандидатурите нямаше. Всеки от присъстващите изреди кои са неговите шестима фаворити. Някои посочиха, че биха гласували и за съдиите и следователите от кандидатите, но Кьовеши е била пределно ясна, че държи номинираните да имат прокурорски опит.