България омаловажи критиките на ЕК за борбата с корупцията

Вицепремиерът Екатерина Захариева [в. "Сега"]

Българското правителство очаквано омаловажи медийните интерпретации, че има втърдяване на тона на Европейската комисия заради напомнянето за недостъчния брой присъди за корупция. Ресорният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева коментира, че няма новини от Брюксел.

“Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка”, коментира ресорният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева в личния си профил във Фейсбук.

Винаги реагирам с радост, когато европейски теми намират място в българските медии. Тази вечер обаче трябва да отбележа,…

Geplaatst door Екатерина Захариева op Woensdag 20 mei 2020

Реакцията бе по повод публикувания в сряда доклад по европейския семестър, че комисията продължава наблюдението върху България. Изрично е отбелязано, че България се нуждае от “солидни резултати“ по делата за корупция, за да се спечели доверието на обществото.

“Винаги реагирам с радост, когато европейски теми намират място в българските медии. Тази вечер обаче трябва да отбележа, че понякога интерпретациите на новините от Брюксел не отговарят на нивото на разбиране за ЕС, до което би трябвало да сме достигнали след 13 години членство“, казва Захариева.

По думите й европейският семестър, Механизмът за сътрудничество и оценка и бъдещият Механизъм за върховенство на закона са три различни инструмента. Захариева казва, че семестърът е инструмент за координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС.

Тя допълва, че комисията “Юнкер“ е обявила в края на октомври миналата година, че България е изпълнила своите ангажименти по Механизма за сътрудничество и оценка. Поради това ЕК препоръча прекратяването на този механизъм.

“Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС“, казва Захариева.

Няма объркване

Въпреки тезата на министър Захариева, в доклада по европейския семестър не се говори за бъдещия Механизъм за върховенството на закона в ЕС, а именно за сегашния механизъм. Европейската комисия отказа да вземе едностранно решение за неговото прекратяване и прехвърли топката в Съвета на ЕС и Европейския парламент. Поради това механизмът все още функционира.

В доклада по европейския семестър ясно се казва, че България не е решила фундаментални проблеми на своята съдебна система. Напомня се, че функционирането на съдебната система има пряка връзка с икономическото здраве на страната.

“Комисията следи прогреса на България в областта на съдебна реформа и борбата с корупцията в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка. Последният доклад по Механизма от октомври 2019 година отбеляза, че прогресът на България е достатъчен за изпълнението на задълженията, поети при присъединяването към ЕС. България проведе широка реформа на своето антикорупционно законодателство, но въпреки това има нужда от солидни резултати в борбата с корупцията по върховете на властта. Окончателните присъди са нужни, за да се изгради доверието в обществото“, се казва в европейския семестър.

Има още предизвикателства

“Освен това, има редица предизвикателства, в частност осигуряването на ефективни криминални разследвания, балансиране на натовареността на съдилищата и рационализиране на (работата на) местните прокуратури“, се казва в доклада, публикуван в сряда.

В него се уточнява, че тези въпроси са “обект на наблюдение по Механизма за сътрудничество и оценка. В рамките на този механизъм, Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.