България отчете спад на незаконните мигранти

Премиерът Стефан Янев (на преден план) след заседанието на консултативния съвет. [стопкадър]

В последните дни се наблюдава спад на мигрантския натиск върху границата на страната. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността към правителството в четвъртък, 9 септември. Съветът се събра, за да обсъди мерките срещу мигрантския натиск, който се очаква заради кризата в Афганистан.

Служебният премиер Стефан Янев обяви, че в началото на септември се наблюдава спад на мигрантския натиск в сравнение с август. Това потвърди и вътрешният министър Бойко Рашков. Според него спадът е заради засилените проверки във вътрешността на страната.

Рашков обясни, че в момента натискът е четирикратно по-малък в сравнение с мигрантската криза през 2015 г., но има шесткратно увеличение в сравнение с 2020 г.

“Погрешно е впечатлението, че границата ни се опитват да преминат единствено и само афганистански граждани. Всъщност най-много са гражданите на Турция – 32%. Тези на Афганистан са 17%, на Ирак – 10% и по-малък процент са сирийските граждани”, каза Рашков.

След заседанието премиерът Янев съобщи още, че правителството подготвя решение, по силата на което отговорността за оградата по границата ще отиде изцяло в компетентността на МВР. В момента тя е споделена с областните управители.

“В момента сме в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компрометираните части на това временно съоръжение по българо-турската граница”, каза Рашков. По думите му практиката показва, че грижи за това съоръжение не се прилагат.

“МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи”, посочи министърът. По думите му за ремонта на оградата ще трябват около 4 млн. лв.