България ще запази продажбата на паспорти срещу чужди инвестиции

[Media News BG]

България ще запази критикуваната от Европейската комисия продажба на гражданство срещу инвестиции, която е известна като схемата със “златните паспорти”. Това става ясно от съобщение на Министерския съвет в сряда. София планира да премахне единствено възможността за получаване на български паспорт срещу краткотрайни инвестиции, например такива в държавни ценни книжа. Целта е да се ограничат фиктивните схеми, които граничат с измама.

Преди по-малко от месец главният прокурор Сотир Цацаров настоя за ликвидиране на схемата заради множеството проблеми. Предложение в този дух бе направено и от Министерството на правосъдието през месец март тази година.

“Златните паспорти” са удобна схема за чужденците от държавите извън ЕС да придобият право на свободно движение в съюза. Някои от тях кандидатстват за български паспорт, който им отваря вратата към целия ЕС. Чужденците не са длъжни да докажат владеене на български език, докато останалите чужденци се явяват на изпити. Оказва се, че чуждите инвеститори не са длъжни и да направят реална инвестиция.

Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) вече извърши проверка на част от случаите на предоставено българско гражданство срещу инвестиции. Тя доведе до подаване на искания за отнемане на гражданството за седем души – двама руснаци, трима египтяни, един пакистанец и един от Йордания. Те са взели паспорти, купувайки държавни ценни книжа. Само един от тях е запазил книжата за срок шест месеца, докато получи паспорта си. Останалите са ги разпродали почти веднага, след като са се сдобили с документ, доказващ инвестицията.

Сега България ще се опита да контролира по-добре този процес. Чужденците, които кандидатстват за “златен паспорт”, ще бъдат задължени да уведомяват Министерството на правосъдието при настъпили промени с инвестициите им. Ако укрият нещо, те няма да получат българско гражданство. МВР и ДАНС ще бъдат задължени да актуализират постоянно своята позицията си за хората, които кандидатстват за паспорт.

Борбата със схемата със “златните паспорти” беше във вниманието на комисията “Юнкер”. През март Европейската комисия излезе с доклад, изброявайки лошите практики с продажбата на гражданство в България и редица други европейски държави. Властите в София бяха критикувани за пълната непрозрачност и липсата на граждански контрол върху процеса.

Президентството също отказва да предостави информация за чужденците, които са получили гражданство срещу инвестиции с аргумента, че това са лични данни. Българското гражданство се дава на чужденци след издаване на президентски указ, а проверките на документите се правят от изпълнителната власт.

В момента чужденци могат да получат български паспорт, ако вложат един милион лева в българско търговско дружество, което осъществява приоритетен за държавата проект. Другият вариант е да са пребивавали една година законно на българска територия и да са направили инвестиция от два милиона лева. Покупката на държавни ценни книжа се брои за инвестиция.

Малта, Кипър и България са единствените членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Според доклада на ЕК тези държави не правят достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.