Българските прокурори, които ще работят за Лаура Кьовеши, бяха избрани от раз

Главният прокурор Иван Гешев. [в. "Сега"]

С хирургическа точност прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра в събота (13 февруари) десетимата европейски делегирани прокурори, които ще работят с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Някои от 35-те допуснати кандидати се отказаха междувременно и така до гласуването стигнаха 31. Въпреки почивния ден прокурорската колегия заседава в пълния си състав от 9 члена, начело с главния обвинител Иван Гешев, пише “Сега”. И макар че всички членове на колегията се изредиха да обяснят как повечето кандидати са подходящи за позицията и са се представили добре по време на изслушването, накрая 11 събраха положителен вот. Само един от тези 11 обаче имаше едва 5 гласа. Така гласуването за европейски делегирани прокурори приключи само на един тур и остави усещане за предизвестеност.

Преди да гласуват, всеки член на колегията изреди своите фаворити. Последен думата взе Гешев. В крайна сметка той подкрепи 7 от избраните – Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Кандидатите, които спечелиха, макар и неподкрепени официално от главния прокурор, са Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова. Последна дума за избора ще има европейската прокуратура.

Преди вота Гешев обясни какви са неговите критерии за избор извън заложените в регламента и правилата за подбор. Един от тях е как се е представил кандидатът. “При положение, че си неуверен в такава процедура, това създава основателния въпрос как ще защитаваш интересите на ЕС”, обясни главният прокурор. За него е важно и делегираните прокурори да имат способност за работа в екип и комуникативност. “Хубаво е да имат различен профил тези 10 човека – различни доминиращи качества, които да се допълват”, продължи да изрежда Гешев.

Според него е важно избраните не просто да са работили като прокурори, но и да са извършвали действия по разследването, затова е добре сред избраните да има следователи. “Ценно е да имаш опит в други специфични области, примерно някои от тях са били юрисконсулти. Имат поглед върху обществените поръчки. А предполагам, че това ще е една от основните теми на европейските делегирани прокурори от България”, обясни Гешев. Подкрепи и единствения съдия сред кандидатите – Христо Крачунов, защото било важно да има и съдийски поглед.

11 от кандидатите получиха отрицателен вот от цялата колегия. Сред тях бе и следователят Бойко Атанасов, който по време на изслушването си преди дни влезе в остра размяна на реплики с главния прокурор. “В момента ръководството на прокуратурата в лицето на главния прокурор и неговите заместници, изцяло се е отдало на политическата власт в лицето на Бойко Борисов, Делян Пеевски и управляващите партии, което на практика пречи за разкриване на престъпления, свързани с европейския бюджет, по които престъпления участват лица, заемащи висши държавни длъжности”, написа Атанасов в мотивационното си писмо.

По време на обсъждането на кандидатите Гешев не назова поименно Атанасов, но посочи, че той уважава всички претенденти, “дори и тези, които не уважават нас”. Спомена и че един от кандидатите е бил на ръба да извърши нарушение, говорейки за конкретни дела.

Европейските делегирани прокурори няма да могат да работят по национални дела, те ще наблюдават само такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП), обясни българският европейски прокурор Теодора Георгиева (Георгиева е част от централното ръководство на европрокуратурата, с 6-годишен мандат. В т.нар. колегия на прокуратурата влизат представители на 22-те държави, които участват в институцията). Тя каза още, че не е възможно шефът на делегирания прокурор да се намеси в разследване, което е от компетентността на европрокуратурата.

Наскоро Европейският парламент поиска пълната документация за номинирането на кандидати за Службата на европейския прокурор от България, Белгия и Португалия. Причината е сериозно подозрение, че представители на изпълнителната власт са игнорирали мнението на комисията по избора.