Ваксините са на прицела на мафията, Италия ангажира армията

През празничните дни италианците ще излизат само с декларация за неотложност. След като оглави класацията по смъртност от Covid-19, Италия върна най-рестриктивните мерки и обяви локдаун за цялата страна през празничните дни, а за Нова година има и вечерен час.

Католическата църква се отказа от коледната служба в полунощ. За да ограничат събиранията на хора, властите наложиха забрана за гостувания. Позволено е посещение само на двама близки хора или роднини.

Ски пистите и съоръженията остават затворени, а за да ограничат пътуването към чуждестранните курорти, правителството налага карантина и изисква отрицателен тест за Covid за всички влизащи в страната.

Заведенията и хотелите понесоха пореден удар, тъй като трябваше да отменят всички предварителни резервации и да затворят.

Междувременно войската е мобилизирана с разпределнеито на ваксините на Pfizer-BioNtech. Първите пет специални полетa, натоварени с вaксината, ще бъдат доставени на специално оборудваното военно летище край Рим.

Генералният секретар на Интерпол Юрген Сток предупреди, че ваксините са на прицела на организираната престъпност по света и на мафията в Италия.

“Ваксината е течното злато от 2021 г. “, вдигна тревога Интерпол, която прогнозира сериозна престъпна дейност, която може се развие около препарата,

Ваксината е най-ценното нещо за разпространение през следващата година и мафията и други престъпни организации вече са подготвени, обясни Сток в интервю за Wirtschaftswoche. “С разпространението на ваксините престъпността ще се увеличи драстично”, предупреждава експертът.

Според генералния секретар на Интерпол “ще станем свидетели на кражби на ваксини, кражби от складове и нападения върху пратки” с ваксини. Според него надпреварата за ваксините ще предизвика и корупция.

“Вирусът се разпространи от Азия до всички континенти и е последван от вълна от престъпления, паралелна престъпна пандемия, така да се каже“, уточнява ръководителят на Интерпол .

“Престъпните групи от първата минута мислят как да спечелят пари от Covid-19”, вместо да печелят пари от наркотици, както преди. Те много бързо преминаха към фалшиви санитарни продукти, антивирусни средства и фалшиви маски“, продължава Сток.

И сега, дори преди ваксината да бъде разрешена, престъпниците също са готови “с фалшиви ваксини”.

Затова и Италия, която има най-голям опит в борбата с мафията, използва войската. Подготовката на ваксината за прилагане ще се контролира от военните медици.