Варшава няма да се съобрази със съдебното решение на ЕС

Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро говори на пресконференция относно Истанбулската конвенция във Варшава, Полша, 25 юли 2020 г. [EPA-EFE / RAFAL GUZ]

Полският министър на правосъдието заяви в сряда (21 юли), че не е възможно Варшава да изпълни решение на Съда на Европейския съюз, според което новата система за “дисциплиниране” на съдиите в страната нарушава законодателството на ЕС и трябва да бъде спряна.

Министърът Збигнев Зиобро заяви, че решението на съда на ЕС, че Полша трябва да спре “дисциплинарната камара” на Върховния съд, е “незаконно в светлината на полското и европейското законодателство“.

Полският закон за реформа на съдебната власт, който влезе в сила през февруари миналата година, пречи на съдиите да отнасят правни въпроси до Съда на Европейските общности

Съдът на ЕС настоя Варшава да закрие  “дисциплинарната камара”, която бе създадена за надзор на съдиите от Върховния съд, с правомощието да вдигне имунитета им, за да ги изложи на наказателно производство или да намали заплатите им.

Полша участва в дългогодишен спор с ЕС заради съдебните реформи, които според критиците подкопават независимостта на съдебната власт. Управляващата националистическа партия “Право и справедливост” твърди, че промените са необходими, за да накарат съдилищата да работят по-ефективно и да премахнат остатъка от комунистическо влияние.

Във вторник Европейската комисия даде на Полша срок до 16 август да спази решението, обявено по-рано през юли, или ще й бъдат наложени глоби за неспазване.

Зиобро посочи, че решението е против конституцията на страната.

“В Полша има конституция и принципи на законност. Въз основа на тези принципи няма възможност за изпълнение на решенията от съда в Люксембург “, каза министърът.

Самият той е архитектът на мащабен ремонт на съдебната система, който създаде дисциплинарната камара. Този ход вече беше осъден от Съда на ЕС в Люксембург и от Европейската комисия, която действа като пазител на законите в 27-те държави-членки.

Спорът може да доведе до това, че Съдът на ЕС наложи солидни глоби на Варшава или на други страни от ЕС. Може да бъде  преустановено и финансирането. Полша трябва да получи около 770 милиарда злоти (168 милиарда евро) от блока до 2028 година.

Управляващата партия “Право и справедливост” оспори върховенството на европейските закони над националните, тоест оспори ключов принцип на европейската интеграция. Това предизвика предупреждения, че партията се отдалечава от ЕС.