Полша обвини ЕК, че атакува Конституцията и суверенитета й

Полският премиер Матеуш Моравецки говори по време на парламентарен дебат относно полския бюджет за 2022 г. в Сейма (долната камара) във Варшава, Полша, 17 декември 2021 г. [EPA-EFE/Tomasz Gzell]

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша в сряда (22 декември) във връзка с решения на Конституционния съд на страната през юли и октомври, които оспорват върховенството на правото на ЕС над националното законодателство. Полският премиер Матеуш Моравецки отхвърли този ход като „политизиран“.

„Комисията счита, че тези решения на Конституционния съд са в нарушение на общите принципи на автономия, върховенство, ефективност и еднакво прилагане на правото на Съюза и обвързващия ефект на решенията на Съда на Европейския съюз“, обяви ЕК.

Съдебните действия на Комисията, която е пазител на договорите на ЕС, е ескалация на конфликта с Варшава за върховенството на закона, който започна, когато управляващата националистическа и евроскептична партия „Право и справедливост“ взе властта в Полша през 2015 г.

Върховният съд във Варшава постанови на 7 октомври, че части от договорите на ЕС са несъвместими с полската конституция, оспорвайки ключов принцип на европейската интеграция. Това бе рязка ескалация на спора между Брюксел и Варшава за върховенството на закона. Критиците казват, че като оспорва върховенството на правото на ЕС, правителството на „Право и справедливост“ не само застрашава дългосрочното бъдеще на Полша в 27-членния блок, но и стабилността на самия блок.

Сблъсъкът забави освобождаването на милиарди евро от фондовете на ЕС за възстановяване на Полша, тъй като Комисията твърди, че полските съдилища не са независими от политическо влияние, което означава, че средствата не са защитени от злоупотреба.

Комисията обяви, че започва процедура за нарушение, тъй като решенията на полския Конституционен съд лишават лицата, търсещи правата си чрез полските съдилища, от правото на ефективна съдебна защита, установено в договорите на ЕС.

„Комисията има сериозни съмнения за независимостта и безпристрастността на Конституционния съд и смята, че той вече не отговаря на изискванията съд“, се казва още в изявлението на ЕК.

Полският премиер Матеуш Моравецки не е съгласен със становището на Европейската комисия за Конституционния съд. В сряда той отхвърли обвиненията, че институцията е политизирана.

Решението на Европейската комисия да започне процедура за нарушение срещу Полша е атака срещу полската конституция и суверенитета на страната, каза в сряда заместник-министърът на правосъдието.

„ЕК започва процедура и иска да подчини Конституционния съд на Полша на правото на ЕС“, написа Себастиан Калета в Туитър. „Това е атака срещу полската конституция и нашия суверенитет“, добави той.

Полша има два месеца, за да отговори на официалното уведомително писмо, което и бе изпратено в сряда. Ако Комисията не е доволна от отговора на Варшава, тя може да изпрати на Полша мотивирано становище, с което да поиска от нея да спазва правото на ЕС, този път с двумесечен срок за отговор.

След това Комисията може да съди Полша в Съда на ЕС, който може да налага ежедневни глоби на Варшава, докато не се съобрази. Тя вече наложи такива глоби на Полша по други два случая, които сега възлизат на 1,5 милиона евро на ден.