Васил Божков публикува разговор с Влади Горанов

Фрагмент от разговора на Васил Божков с Vladi Goranov

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков продължи войната срещу кабинета “Борисов“, публикувайки в петък разговор с “Vladi Goranov“. Твърдението е, че това е финансовият министър Владислав Горанов, а темата на разговора между двамата са действията на комисията по хазарта. От разговора остава усещането, че “Vladi Goranov“ се опитва да разреши проблемите на Божков с комисията.

Преди два дни бизнесменът стовари цялата отговорност за бъдещето на “Левски“ върху премиера Бойко Борисов, след като му джироса мажоритарния пакет акции в клуба.

Специално срещу Горанов бизнесменът има значително по-големи шансове да предизвика оставка, защото финансовият министър в момента е в слаба позиция. Няколко дни по-рано премиерът Бойко Борисов, че Горанов не му е шеф и лично разпореди намаляването на ДДС за ресторанти, хотели и книги.

“Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ. Ето как се случваше“, пише Божков.

В профила му във фейсбук са публикувани два скрийншота от разговор с човек, който се казва точно като финансовия министър. Дали съвпадението е пълно, може да се установи само от трафичните данни на разговора.

Васил Божков и Vladi Goranov обсъждат Държавната комисия по хазарта (ДХК)), която би трябвало да контролира работата на бизнесмена. Бизнесменът държи да покаже, че дори и служителите на комисията да му правят някакви спънки, то Vladi Goranov винаги е насреща да оправи нещата.

Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ. Ето как се случваше:

Geplaatst door Vassil Bozhkov op Donderdag 14 mei 2020

Първият скрийншот е от разговор, случил се на 24 февруари 2018 г. Vladi Goranov казва, че с Божков ще видят, когато бизнесменът се върне от ски ваканцията си. Месец по-късно двамата от отново си пишат. Инициатор на разговора този път е бизнесменът.

“Няма връзка с девойката”, пише той. Горанов го уверява: “Ще има, в 12 я видях и получи ценни указания. В 12.30 се разделихме”.

“Девойката” най-вероятно е бившата шефка на комисията по хазарта Мария Филипова, което се твърди от самия Божков. Сега Филипова е заместник-началник на Комисията за финансов надзор. От последните трима шефове на комисията по хазарта само Филипова няма обвинение от прокуратурата по делото срещу Васил Божков.

“Ти ли си казал?“

През януари тази година комисията по хазарта започва проверки дали фирмите на Васил Божков са плащали всички дължими такси към бюджета. През това време (15 януари т.г.) Божков се оплаква на Vladi Goranov:

“Комисията ни саботира. Ти ли си казал или шефът й го прави на своя глава?”, пита бизнесменът.

“Комисията е спряла да прави каквото и да било докато бе приключи проверката”, е отговорът на Vladi.

Божков му отвръща: “Това пречи на рутинната работа и няма нищо общо с проверките. Нали го говорихме”.

“Ще говоря със Сашо да не смесва нещата”, обещава Goranov. По това време шеф на комисията бе Александър Георгиев, който след това бе арестуван. След това бТВ съобщи, че той си е признал, че е опъвал чадър над Божков. От онлайн разговорите между бизнесмена и Vladi Goranov се разбира, че друг е раздавал нарежданията.

В началото на седмицата Васил Божков обясни пред бТВ, че за хазартния си бизнес е общувал единствено и само с финансовия министър.

“С комисията по хазарта аз не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по тоя бизнес са били с Влади Горанов, лично, за което имам безброй доказателства. И при това положение къде е нарушението на закона” , заяви тогава бизнесменът.

Владислав Горанов призна, че се е виждал с Божков, но той не е знаел, че бизнесменът укрива такси от бюджета. Министърът дори посъветва всички като Божков да си плащат данъците, защото ще имат проблем с прокуратурата.

Ако съм виновен, ще поема отговорност

На 5 февруари министър Горанов декларира готовност да си подаде оставката, ако се докаже негова вина за несъбраните 500 млн. лв. от такси върху лотариите на бизнесмена Васил Божков.

Държавните органи започнаха да твърдят през януари, че има над половин милиард лева несъбрани такси за хазарт за периода 2015 г.-2019 г. от фирми на бизнесмена Васил Божков.

“Ако се установи лична моя вина или компетентност по Закона за хазарта, тази отговорност не само, че ще бъде поета, тя ще се сведе до друг тип отговорност”, каза министърът и обясни, че ако е знаел, не би го допуснал.

Хазартът е в ресора на финансовия министър, който назначава членовете на комисията по хазарта и създава част от регулацията чрез наредби. В продължение на 25 години, когато влезе в бизнеса с “Еврофутбол”,  Васил Божков и държавата съжителстваха в пълно разбирателство.