ВСС отхвърли като недопустимо уволнението на Гешев

Иван Гешев във ВСС. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Това реши в четвъртък, 22 юли, Висшият съдебен съвет след 7-часов безплоден дебат по процедурни въпроси.

Решението бе взето с 12 на 8 гласа. Гешев не участва във вота, но беше активен в дебата.

Преди да гласуват, Стоилов предупреди членовете на съвета, че темата ще има продължение и то може и да не е във ВСС. В петък Стоилов и вътрешният министър Бойко Рашков, на чийто сигнал се основаваше предложението за освобождаване на Гешев, ще бъдат изслушани в парламента. “Не ми давате много аргументи в полза на конструктивен диалог. Аз не съм от тези, които искат крайни решения. Аз съм за това да имаме силна, ефективна и отчетна прокуратура. Друг е въпросът кой как разбира “силна”, каза Стоилов. А Гешев го репликира, че изнудва ВСС, че ще бъде разпуснат от парламента, ако не вземе правилното решение.

Преди да се стигне дотук обаче, мнозинството в съвета самоотвержено защити Гешев с най-различни аргументи. Обяснено бе как е изтекла давността за търсене на отговорност от главния прокурор, че министърът няма право да инициира процедура за отстраняването му, че Стоилов не действа по своя воля. Дори се чуха намеци, че Стоилов и Рашков атакуват Гешев, защото на Стоилов е обещано да стане конституционен съдия, а на Рашков – посланик.

В началото на заседанието Стоилов повтори аргументите от предложението си – че Гешев извършва тежки нарушения и неизпълнения на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт.

Гешев обяви казаното от министъра за политическа реч. Според Гешев в предложението има квазиюридически аргументи и то преследва нелегитимна политическа цел – компрометиране на ВСС, овладяване на съдебната власт и нарушаване на принципите на правовата държава. После главният прокурор повтори старата си теза, че е атакуван, защото прокуратурата работи добре, както никога досега.

Той обяви, че доказателствата, събрани със СРС, са явни и се обсъждат в публичната – съдебната, фаза на процеса. И че те се разпространяват в интерес на българските граждани и правото им да бъдат информирани, без да обясни защо тези данни се разпространяват от прокуратурата избирателно.

Според Гешев Рашков е обидил съдебната власт с твърдението си, че поради йерархична зависимост, която доминира над свободата на волята им, не изпълняват правомощията си по вътрешно убеждение. “Аз съм административен ръководител на административните ръководители в прокуратурата”, обяви Гешев пред съвета.

Гешев обедини нацията

“Гешев обедини нацията. С представянето си днес блестящо показа как няма етични и професионални качества”, обяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той припомни, че в искането на Стоилов има и данни за извършени престъпления, но ВСС не може да се занимава с това. “Този, който може да започне разследване срещу главния прокурор, е прокурор. В една субординирана прокуратура, това звучи като мечта”, вметна Панов. Според него главният прокурор демонстративно и по мутренски се е отнесъл към президентството.

“Когато избирателно, по непонятни какви правила и причини се избират СРС-та, които да бъдат огласени, това не цели публичност на прокуратурата, а преследва други цели. В случая с президента – унизяване на институцията и опит да се дискредитира името му”, продължи Панов. И допълни, че когато във ВСС се вършат безобразия, няма какво да се учудваме, че обществеността реагира.

“Нека да не отваряме кутията на Пандора. Ако възприемем, че на базата на публикации може да се образува процедура за отстраняването на главния прокурор, това би важало и за другите двама големи в съдебната власт”, се хвърли в защита на Гешев Йордан Стоев от съвета. След него да бранят Гешев се изредиха Стефан Петров, Цветинка Пашкунова, Огнян Дамянов, Боян Магдалинчев, Вероника Имова, Даниела Марчева, Боян Новански, Калина Чапкънова.