Върховният съд: Щом се обжалва, списъкът “Магнитски” не действа

снимка [Велко Ангелов/"Дневник"]

Решението на служебното правителство от 4 юни за съставяне на черен списък заради наложените от САЩ санкции по закона “Магнитски” не действа, докато се обжалва. Това приема Върховният административен съд по едно от десетките дела, заведени от включените в списъка физически лица и фирми.

Според върховните магистрати като правителството не е предвидило изрично, че решението му подлежи на предварително изпълнение, то обжалването му от някой, който има правен интерес, автоматично го блокира, докато съдът не се произнесе по същество. Това е записано в определението на магистратите по делото на приближения по Делян Пеевски Александър Георгиев.

Върховните съдии оставят без разглеждане искането на Георгиев за спиране на изпълнението на решението на кабинета, докато се произнесат по съществото на жалбата му. Техният акт обаче се отнася само за Георгиев. Правителството обяви, че не е съгласно и ще го атакува пред петчленен състав на ВАС.

Тепърва се очаква да бъдат обявени и другите определения на ВАС по исканията за спирането на предварителното изпълнение на решението на правителството. Съдът съобщи във вторник, 6 юли, че по шест от делата различни състави на ВАС са разделили производствата. В частта им, в която се иска отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата, извършени в изпълнение на решението на Министерския съвет, делата се изпращат на Административен съд София – град, който според върховните магистрати той е компетентен да се произнесе.

Междувременно решението на кабинета за списъка вече е атакувано и от самия Васил Божков, който бе санкциониран от САЩ за корупция, както и от бившите му съдружници братята Боян и Цветомир Найденови, които попаднаха в списъка заради него, пише “Сега”. ВАС съобщи, че жалбите по темата вече са 54.