В Грузия ЛГБТ активисти отмениха прайда заради насилие

Грузинци присъстват на митинг в знак на протест срещу дейностите на ЛГБТ общността в Тбилиси, Грузия, 5 юли 2021 г. Организаторите на Тбилиси 2021 Прайд отмениха събитието след масови и насилствени протести срещу ЛГБТ общността в грузинската столица. [EPA-EFE / ZURAB KURTSIKIDZE]

В понеделник ЛГБТК активисти в Грузия заявиха, че са били принудени да отменят планирания прайд, защото протестиращи са напададнали активисти и журналисти. До сблъсъци с полицията се стигна часове след като премиерът на страната осъди провеждането на събитието.

В Грузия провеждането на прайдове все още e спорно. Страната е консервативна, а в миналото мощната православна църква е водила спорове със запададните правителства относно прогресивните социални проблеми.

В понеделник сутринта стотици протестиращи срещу ЛГБТК общността, включително активисти от малка проруска партия, премахнаха знамето на ЕС пред парламента и обещаха да нарушат провеждането на прайда по-късно през деня.

По-късно на няколко места в столицата Тбилиси, протестиращите се сблъскаха с полицията и нападнаха десетки журналисти, съобщиха грузински телевизии.

Няколко журналисти отразяващи събитията бяха хоспитализирани с наранявания и фрактури.

Независимата Formula TV съобщи, че полски турист е бил намушкан с нож.

След насилието, три часа преди началото на събитието, организаторите на прайда публикуваха изявление във Facebook.

„Не можем да рискуваме човешки животи и да излезем на улиците, пълни с насилници“, пишат те.

„Прайдът няма да се проведе днес.“

Офисите на организаторите на прайда в Тбилиси също са били атакувани от „хомофобски нападатели“, добавиха те.

Премиерът на Грузия: Прайдът  е „неприемлив“

„През целия ден тайно сменяхме местоположението си, за да избягаме от нападатели, но те винаги ни изпреварваха“, каза организаторът на прайда Георги Табагари пред Франс прес (АФП).

Табагари заяви, че подозира, че тайните служби на страната координират атаките.

По-рано през деня премиерът Иракли Гарибашвили осъди събитието като „неприемливо за голям сегмент от грузинското общество“.

„Провеждането на така наречения Марш на гордостта не е разумно, защото създава заплаха от гражданска конфронтация“, каза той на заседание на кабинета.

„Опозицията, оглавявана от (изпратеният в изгнание бивш президент Михаил Саакашвили, стои зад марша на прайда, който има за цел да предизвика гражданска конфронтация и сътресения“, добави той.

В понеделник православната църква призова поддръжниците да се съберат следобед за публична молитва срещу провеждането на прайда.

Но комисарят по правата на Грузия Нино Ломджария заяви, че Гарибашвили „е изострил и без това напрегнатата ситуация“.

Организаторите на прайда осъдиха „срамното“ изявление на Гарибашвили, като заявиха, че то насърчава хомофобските настроения и обвиниха правителството му, че не е „защитило основните човешки права“.

Критиците обвиниха управляващото правителство на партията „Грузинска мечта“, че мълчаливо подкрепя хомофобски и националистически групи.

Тези групи се възприемат като привърженици на управляващата партия и организираха протести срещу прозападните опозиционни партии.

Международно осъждане

Дипломатите на САЩ и ЕС в Грузия, заедно с посолствата на 16 други държави, включително Великобритания, Франция и Германия, издадоха съвместно изявление, което осъжда позицията на правителството.

„Осъждаме днешните насилствени атаки срещу граждански активисти, членове на общността и журналисти, както и провала на правителствените лидери и религиозните служители да осъдят това насилие …“, се посочва в него.

„Насилието е просто недопустимо и не може да бъде извинено.“

Миналата седмица посолствата призоваха правителството да „осигури правото на мирни събирания за всички хора в Грузия без изключение“.

Организаторът на прайда Табагари каза пред АФП: „Чувстваме нарастваща солидарност от страна на грузинското общество и от политиците, но все още има насилствени хомофобски групи.“

Грузия декриминализира хомосексуалността през 2000 г. и прие антидискриминационни закони през 2006 и 2014 г.