ГЕРБ пак отсвири Брюксел и Страсбург за разследването на главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев ["Дневник"]

ГЕРБ и “Обединени патриоти” за пореден път отказаха да се съобразят с препоръките на Съвета на Европа и Европейската комисия и пристъпиха към симулация на съдебна реформа. Те предлагат създаването на фигурата на независимия прокурор, който да разследва главния прокурор при данни за извършено престъпление. Единственият проблем е, че независимият прокурор не изглежда да е много независим.

Управляващите предлагат той да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), където членуват всички представители на професионалните гилдии на съдебната власт – съдии, прокурори и следователи. Там са политическите назначения във ВСС и самият главен прокурор.

По идея на управляващите независимият прокурор ще е с мандат от 7 години и ще се избира по предложение на поне шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС.

Новото законодателно предложение ще бъде изпратено на Венецианската комисия за становище с молба да се произнесат в кратък срок, уточниха депутатите Красимир Ципов и Десислава Атанасов от ГЕРБ, които формално са вносители на законопроекта. Оценката на Венецианската комисия надали ще е особено въодушевена.

Главният прокурор е незаобиколим фактор в Прокурорската колегия на ВСС, а и в неговия Пленум. Той има абсолютна власт в прокуратурата и следствието, които излъчват общо петима представителите в Прокурорската колегия. Заедно с главния прокурор се формира мнозинство от шест души, които да предложат независимия обвинител. След Пленума на ВСС ще гласува тяхното предложение с обикновено мнозинство, чието събиране няма да е особен проблем за главния прокурор.

Дисциплинарното производство срещу прокурора, разследващ главния, също ще протича пред Пленума на ВСС. Това прави независимият прокурор изключително уязвим от главния.

Другият проблем е, че всички останали прокурори, следователи и полицаи ще останат подчинени на главния прокурор. Независимият прокурор е оставен да се оправя сам. Освен това, може да се окаже, че след изтичането на седемгодишния му мандат, той ще се върне на пряко подчинение на човека, когото е разследвал.

През последните пет години Венецианската комисия на няколко пъти препоръча на България да направи едновременно радикална реформа на ВСС и прокуратурата, за да премахне безотчетността на главния прокурор. Европейската комисия в последните три доклада за България постоянно повтаря на властите в София, че трябва да се съобразят с изводите на Венецианската комисия. И това не оказва особено влияние върху политическата воля на управляващите в България.

“Наличието на прокурор, ангажиран само с проверки и разследвания срещу главния прокурор, ще гарантира директния достъп до него, т.е. прякото му сезиране от компетентни органи или граждани, без същият да е зависим от получаването на информация от действащите прокурори или разследващи органи. При вземането на решения, той също ще е напълно свободен, извън принципа на вътрешното убеждения, основаващо се на закона и фактите. Единственото подчинение, което ще дължи, е подчинението на закона”, твърдят вносителите на промените в закона.

Преди две седмици Венецианската комисия призова ГЕРБ да премахне недосегаемостта на главния прокурор, но от конституцията.

Според международните експерти по конституционно право българският основен закон трябва да разрешава отстраняването на главния прокурор, когато има потенциален конфликт на интереси или съмнение за извършено престъпление. Венецианската комисия изрично подчертава, че прокурор няма как да разследва главния прокурор, защото всички прокурори са негови подчинени или могат да се окажат негови подчинени.

Шефът на държавното обвинение трябва да бъде обект на напълно “независим механизъм за разследване”. Трябва да има и съдебен контрол на решенията да не се разследва главния прокурор. В момента решенията да прокурорите за отказ за образуване на дело не могат да се обжалват пред съда. В сегашния проект на ГЕРБ такова нещо няма.

През 2009 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе с ключовото решение по делото “Колеви срещу България”, с което призна, че българският главен прокурор е недосегаем. Европейският съд задължи България да реши този проблем, но вече 11 години властите в София не желаят да сторят това, докато страната е под мониторинга на Съвета на Европа.

Реформата на прокуратурата в България трябва да мине и през цялостна реформа на Висшия съдебен съвет, където главният прокурор има незаобиколимо влияние, указва решението на Европейския съд и последващите становища на Венецианската комисия. Сегашният началник на прокуратурата Иван Гешев на свой ред напълно отрича изводите на съда в Страсбург.