ГЕРБ финтира Брюксел с процедура за разследване на главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев ["Дневник"]

Управляващите в София финтираха Европейската комисия и Съвета на Европа, приемайки в петък, 29 януари, специална процедура за разследване на главния прокурор, която най-вероятно няма да доведе до съществена промяна в най-корумпираната страна в ЕС.

До този момент шефът на държавното обвинение можеше да бъде разследван само от своите преки подчинени, което обяснява защо български главен прокурор никога не е бил разследван, каквито и подозрения да е имало.

След 12 години почти непрекъснати критики от Европейската комисия и Съвета на Европа ГЕРБ реши да направи нещо по темата в самия край на управленския си мандат. С промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) беше създадена фигурата на специалния прокурор, който ще има право да разследва ръководството на прокуратурата.

Начинът, по който промените бяха изработени и приети, води до повече въпроси, отколкото до решения. Новият специален прокурор е оставен да големия началник напълно сам, без никаква институционална подкрепа. В същото време главният прокурор запазва пълен контрол върху всички останали прокурори, следствието и полицията.

Специалният прокурор ще се избира с мнозинство от 15 гласа във Висшия съдебен съвет (ВСС). През последните поне осем години главният прокурор има влияние върху гласовете на между 18 и 20 членове във ВСС. Това означава, че главният прокурор и политическите сили, които играят с него, ще си изберат новия т.нар. независим специален прокурор. Това не е реална, а фасадна реформа, защото главният прокурор ще може да си избере кой да го разследва.

Европейската комисия настоя България да извърши реформата на прокуратурата при вслушване в препоръките на Венецианската комисия – експертния орган по конституционно право на Съвета на Европа. Това не се случи. Венецианската комисия препоръча България първо да реформира ВСС и тогава да избере специалния прокурор.

ГЕРБ засега съзнателно игнорира това настояване, което бе направено поне три пъти. На практика това означава, че прокурорската колегия, в която действащият главен прокурор има много силно влияние, ще може да предложи разследващия. Освен това мнозинството във ВСС, съставено от прокурори и парламентарна квота, ще може да го избере. Което означава, че главният прокурор може да си избере кой да го разследва.

Има ли наивници?

Накрая и парламентарната опозиция критикува промените на ГЕРБ с очевидния аргумент, че от тях няма да има особена полза.

“Нима има наивник, който може да допусне, че прокурорът по разследването срещу главния прокурор, въпреки гръмката си титла, има капацитет нещо да направи, за да постигне целта, с която е създаден? Ако искате действително независими, изпълнени с гордост от работата си прокурори, които да преследват унищожаващата народа ни корупция, ги освободете. Не предлагайте решения, които целят само да съхранят статуквото”, каза от парламентарната трибуната депутатът от БСП Филип Попов, който е член на парламентарната правна комисия.

Друг член на правната комисия – Крум Зарков (БСП) напомни, че главният прокурор все още има право да поиска отстраняването на всеки прокурор, ако срещу него има повдигнато обвинение. Това означава, че ако специалният прокурор започне разследване срещу главния прокурор, то той също може да се сдобие с обвинение и така да се разпали институционална война, която ще се реши във ВСС. А във ВСС главният прокурор е нещо като цар.

“Вие не правите поправка, че разследващият главния ще може да поиска от ВСС отстраняване от длъжността за времето на производството на обекта на своето разследване, т.е. на главния прокурор”, каза Зарков.

Извън БСП нямаше парламентарни формации, които да се изкажат особено остро по темата. ДПС обяви промените за безумие, но не защото смятат, че има нужда от реформа, а точно обратното. Партията твърди, че ГЕРБ изпълнява прищявките на Христо Иванов, докато Иванов критикува ГЕРБ за бездействието и половинчатите промени.

Игнориране на Съвета на Европа

Преди седмица Съветът на Европа излезе с позиция, че реформата не е добре направена и ги приема за временно решение. Самата прокуратура също е против промените, както и ВСС.

Преди две седмици ръководителят на отдел “Човешки права” към Съвета на Европа Кристоф Поарел е изпратил до България две писма с препоръки по темата. Той е отбелязъл, че предложенията на ГЕРБ за създаването на независим прокурор, който да разследва при нужда Иван Гешев, имат множество уязвими точки.

Поарел настоява за въвеждане на повече мерки за отчетност на специалния независим прокурор и възможност той да използва пълноценно полицията при своите разследвания. Това означава специалният прокурор да получи полицаи, които да бъдат изцяло под неговия контрол, по подобие на общинската полиция. В противен случай полицията е длъжна да изпълнява разпорежданията на редовите прокурори, които са на подчинение на главния прокурор.

Поаре допълва, че мандатът на бъдещия специален прокурор трябва да е ограничен до три години, за да може да се измисли постоянен механизъм за разследване на главния прокурор в близко бъдеще. ГЕРБ реши мандата на специалния прокурор да е пет години.