Гешев в парламента: Имаме дарбата да унищожаваме работещите структури

Главният прокурор Иван Гешев. [Дневник]

Главният прокурор Иван Гешев, който оспори в Конституционния съд възможността да бъде викан за изслушване в Народното събрание, все пак се яви пред депутатите в сряда, 25 август. Той заяви, че “честото му викане в комисия и внесените проектозакони за преместването на Бюрото за защита на свидетелите към Министерството на правосъдието могат да бъдат обяснени с предизборната обстановка, която продължава цяла година”.

Гешев участва на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, която разглежда доклада му за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство.

“Бюрото за защита на свидетели е ефективна структура, но в България имаме дарбата да унищожаваме работещите структури”, коментира главният прокурор и заяви, че уважава Народното събрание и вярва, че парламентът също уважава съдебната власт.

Гешев подчерта, че становището на прокуратурата е, че Бюрото за защита е една ефикасна и ефективна структура. Според него “нейното унищожаване, каквито законодателни инициативи има в момента, ще доведе само до проблеми с борбата с престъпността”.

“Цената ще бъде платена от българските граждани и от обществото. Полза ще имат само мафията и организираната престъпност. За мен това може да бъде обяснено, ако тези идеи, са резултат от предизборната обстановка, в която се намираме от една година, но не може да бъде прието”, уточни той.

Главният прокурор предвижда, че ще последва застрашаване на лица, които се защитават като свидетели срещу мафията. Включително има и такъв срещу укриващия се в чужбина Васил Божков. “Надявам се да не пострада някой от тях”, посочи Гешев.

Той подчерта, че работата на Бюрото за защита е специфична дейност, голяма част, от която е класифицирана. Според него най-вероято затова е възникнало недоразумението група депутати, начело с Христо Иванов, да поискат решение на Народното събрание, в резултат на което да се изготви този доклад.

“В решението пише, че няма нито един защитен свидетел, което не е вярно”, подчерта главният прокурор.

От думите му стана ясно, че миналата година са били охранявани 20 души, а някои са отказали охрана.

На 23 август главният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредбата от правилника на парламента, по силата на която депутатите могат да го викат на изслушване на всеки три месеца.

В искането се посочва, че те противоречат на разпоредбите на Конституцията за принципа на разделение на властите и независимостта на съдебната власт.

Според главния прокурор “приравняването на орган на съдебната власт, каквато е прокуратурата, на органи, които са под пряк парламентарен контрол, е недопустимо нарушаване на баланса между властите и противоконституционно навлизане на законодателната власт в правомощия, дадени от Конституцията на органи на съдебната власт”.