Гешев не планира да се отчита в парламента за полицейското насилие

Иван Гешев [Михаела Катеринска/в. "Сега"]

Главният прокурор Иван Гешев няма намерение да запознава депутатите за работата на държавното обвинение срещу служителите на МВР, упражнили насилие срещу протестиращите на 10 юли 2020 г.

Това се разбра от специално изявление на Гешев пред БТА. Той смята, че искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела нарушава принципа на разделение на властите.

Гешев обяснява, че практиката на Конституционния съд изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела.

“Демократична България” настоява Иван Гешев да се яви в парламента на извънредното му заседание във вторник, 17 август, посветено на полицейското насилие. След като миналия петък в парламента бяха излъчени официални кадри от охранителните камери на Министерския съвет, в неделя прокуратурата обяви лаконично, че четирима, които по онова време са били служители на МВР, имат обвинение.

“Демократична България” предлага до 20 август Гешев да внесе в парламента доклад за дейността на прокуратурата във връзка със случаите на полицейско насилие по време на протестите миналото лято. В доклада да бъде изяснено какво е направила прокуратурата за изясняване на лицата, превишили правомощията си, кои са наблюдаващите прокурори и каква е причината за забавянето на делото.

“Иван Гешев очевидно се крие”, коментира в понеделник, 16 август, съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Дори да не беше нарушение на принципа на разделение на властите, “няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната”, посочи главният прокурор пред БТА. Той допълва, че уважава работата на Народното събрание и очаква да види каква информация ще изискат от прокуратурата народните представители.

Веднага след като Гешев се произнесе, се включи и Софийската районна прокуратура. След като цяла година мълча по случая, сега районната прокуратура пусна второ съобщение в рамките на 24 часа. В неделя бе обявено, че вече има 4-ма обвинени служители на МВР за нанасяне на телесни повреди.  В понеделник прокурорите отново повтарят, че “към наказателна отговорност са привлечени 4 лица, които към момента на деянието са били служители на Министерство на вътрешните работи” и обясняват, че разследването се провежда от следовател от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. По това дело бил приобщен и записът от охранителна камера, описан в медиите като “под колоните на МС“.

В проектодекларация на парламента, предложена от Ива Митева (ИТН), Виктория Василева (ИТН), Атанас Зафиров (БСП), Николай Хаджигенов (ИБГНИ) и Христо Иванов (ДБ) се казва, че Народното събрание осъжда бруталното полицейско насилие срещу протестиращите, определя това като позорящ акт на нечовешко и унизително третиране и настоява за ефективно и безпристрастно разследване и наказание както на преките извършители, така и на длъжностните лица, които са ги прикривали.