Гешев плаши членството на Сърбия в ЕС заради Цветан Василев

Цветан Василев [vassilev.bg]

Главният прокурор Иван Гешев е сезирал европейските институции и Висшия съд на Белград заради отказа на Сърбия да върне на България собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Това съобщи прокуратурата в сряда (5 февруари). Бившият банкер е подсъдим за източването на трезора, делото се гледа в негово отсъствие от Специализирания наказателен съд.

Още по време на разследването, водено от Гешев от времената му на редови прокурор, Василев е в Сърбия. Процедурата по екстрадицията му е без резултат вече години наред.

Гешев е писал до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността. Той “отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на българския гражданин Цв.В.”, съобщава държавното обвинение. Според Гешев липсата на окончателно решение на сръбските власти “поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция”, която задължава замолената държава да се произнесе в разумен срок. Главният прокурор напомня, че са минали 5 години и 6 месеца от първата молба до сръбските власти. От допълнителната молба за екстрадицията на Василев са минали 4 години и 8 месеца.

“Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство  в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури”, допълват от прокуратурата.

Главният прокурор до белградския съд: Забавянето ви е безпрецедентно

Гешев е писал и до Висшия съд в Белград, че “българската страна от 2014 г. за екстрадицията продължават да са валидни”. Гешев недоумява как може да има такова забавяне за произнасянето на съда. “Такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на  приложението на правния механизъм  на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана  допълнителна информация”, пише още в писмото на главния прокурор.

Според него делото срещу Василев е “без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни”.