Гешев се обяви за инструмент в ръцете на Господ

Иван Гешев [в. "Сега"]

Главният прокурор Иван Гешев се обяви са инструмент в ръцете на Господ в интервю, публикувано днес от сайта epicenter.bg.

До това прозрение началникът на държавното обвинение стига, разсъждавайки по въпроса дали е убеден в правотата си, когато постъпва по един или друг начин.

“Често съм се питал за неща,  които са се случили с мен, за това кое добро и кое е лошо. И съм разговарял дълго по тези въпроси със свещеник. Неговата теза е, че Господ ти дава определени знаци, които трябва да разчетеш по правилния начин, за да адаптираш поведението си, в някаква степен той те подготвя за нещо, за някакво трудно решение, за да може да направиш правилната преценка, когато дойде моментът. Така че, аз възприемам себе си, за добро или за лошо, като инструмент в ръцете на Господ”, казва Гешев.

И продължава, че той не въздава правосъдие, това прави Господ. “Аз не въздавам правосъдие. Аз съм инструмент, с който Той прави нещата, които смята за правилни. И аз не влагам в това никаква емоция. Като извършвам някакви действия, аз смятам, че са правилни и спазвам закона. Може да ви звучи странно и знам какво може да последва от това интервю, но така виждам нещата”, откровен е Гешев.

Да затвориш храм е все едно да затвориш болница

В интервюто той споделя и виждането си, че решението църквите да останат отворени за Великден въпреки пандемията е добро. “Знам как това ще прозвучи и как ще бъде коментирано. Но ще кажа какво мисля –  това, че не затворихме храмовете, е знак от Господ, че нещата у нас ще се случат добре. Защото, за разлика от много църкви, които твърдят, че са ортодоксални православни християни, ние сме единствените, които не затворихме храмовете. А да затвориш храм, е все едно да затвориш болница. Казвам ви личното си мнение като вярващ християнин – за мен това е знак, който Господ ни дава, че благодарение на това ще излезем от тази криза по-силни и по-добри”, твърди той.

Но прави разлика между това дали е затворен храмът и дали се призовават хората масово да отидат на литургиите. Отворените църкви, според него, не поставят в опасност здравето на хората. Главният прокурор е сигурен, че и на Великден в храмовете няма да има много хора.

Мрънкала и мародери

Анализът на Гешев сочел, че “има две групи от хора, които се противопоставят на мерките за защита на здравето на българските граждани”, взети заради пандемията. Главният прокурор определя първата група като “традиционните мрънкала – те си мрънкат за всичко и са част от нашето ежедневие”. Той не им обръщал внимание. “Но има и една по-сериозна група, за която в други времена е по-правилно да се използва терминът „мародери“. Това са хора, които оказват доста сериозна политическа, медийна и всякаква друга съпротива към въвеждане на каквито и да било мерки”, казва той. И си обяснява поведението на „мародерите“ с това, че те искат държавата да се пробали в борбата с коронавируса, защото имат политически, икономически и финансови интереси от това.

“Не казвам, че тази група е хомогенна, става въпрос за различни хора с индивидуални интереси, които не съвпадат с интересите на повечето български граждани – тях не ги интересува например, че държавата може да последва варианта Италия, където всички видяхме военните камиони с трупове. Тях ги интересуват други неща – да спечелят следващите избори, да реализират печалби на гърба на тази криза, печалби дори в репутационен аспект, не само финансов”, казва Гешев, без да сочи имена.

На въпрос за отношенията му с президента Румен Радев обаче Гешев казва следното: “Няма да коментирам президента, аз уважавам българските институции. Казах принципното си становище за категориите хора, които коментират кризата и какво целят с това, което казват. Всеки може да си изгради сам впечатление президентът към коя група се причислява, премиерът към коя група е, аз към коя група съм.”

 

Не съм еднопластов

На въпрос дали вярва винаги в това, което прави, Гешев отговаря положително. Но допълва, че не винаги е прав. “Изглеждам много праволинеен, не е точно така. Аз чета и се вслушвам във всякакви становища, включително и най-обидните по мой адрес. Изслушвам абсолютно всички гледни точни и сам взимам решението. Но не съм човек, който си изгражда мнение или решение на база на емоции. Съобразявам, преценявам дали съм прав и не се притеснявам да кажа за какво не съм прав – нещо, което също не е лесно. Няма безгрешни. Трябва да имаш корективи. Хората, на които най-много вярвам, са приятелите ми от години. Стремя се да имам максимален обем от информация. Някои смятат, че съм еднопластов. Това не е така”, казва главният прокурор.

“„В крайна сметка, когато си вярващ, знаеш, че над теб има някой, който ще те съди. Това ти дава ориентир в поведението. Един от проблемите на нашето общество е, че загубихме страх от Бога.  А аз вярвам в Бога”, отговаря той на питане дали е чист пред съвестта си.