Гешев се оплака в Европа и САЩ, че е разследван

Иван Гешев [Юлия Лазарова/"Дневник"]

„Натискът върху главния прокурор се усилва, като засяга не само професионалната, но и личната му сфера. По повод извършвана проверка служители на ГДБОП са снели сведения от 83-годишния баща на главния прокурор Иван Гешев, жената, с която той живее на семейни начала. Лица от приятелския му кръг, с които се познава от 14-годишен и се занимават с дребен бизнес, са подложени на масирани проверки от НАП, провокирани изцяло от познанството им с главния прокурор.“

Това е само едно от твърденията в писмо, подписано от главния прокурор Иван Гешев и заместниците му. То е изпратено до шефа на Европейския парламент Давид Сасоли, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисари, евродепутати, председатели на парламентарни групи в европарламента, посланиците на държавите от ЕС в София, американската посланичка Херо Мустафа, посланика на Великобритания Роб Диксън.

Писмото е изпратено на 21 декември м.г. То бе разпространено в събота, 8 януари, от формацията „Ние идваме“ – адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Те наричат писмото скандално и допълват, че то опозорява български министър-председатели, министри, политически лидери, президента, депутати и граждански активисти.

„Българската прокуратура се превръща във фактор, който вреди с неистини на доброто име на България, освен със собственото си поведение в страната, но и на международната сцена“, казват Хаджигенов и Бабикян.

В писмото Гешев се оплаква от премиера Кирил Петков и правосъдния министър Надежда Йорданова, които неведнъж заявиха, че искат оставката му. Връща лентата назад и припомня как е била проверявана дипломата му, как служебният правосъден министър Янаки Стоилов поиска Висшият съдебен съвет да прекрати мандата му предсрочно, а после Бойко Рашков, още като служебен вътрешен министър, сезира и прокуратурата със сигнал срещу него.

В цялото 32-странично прокурорско творение се обяснява как политиците опитват да посегнат на независимостта на прокуратурата, която в момента работи по-добре от когато и да е.

Има хвалба как прокуратурата е обвинила „редица български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси“. В този ред са изредени Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви. Всички те все още нямат присъди.

„Под предлог за законодателни промени, насочени към реформи в съдебната власт, се цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването й на изпълнителната и законодателната власт“, пише Гешев. Въвеждането на процедура за възможност за ефективно разследване срещу главния прокурор е част от Плана за възстановяване на България, предложен на ЕК. Новите управляващи настояват също така Гешев да се оттегли, като заявката им е, че във Висшия съдебен съвет ще бъде внесено ново искане за предсрочното прекратяване на мандата му.

Място за възмущение в писмото е отделено и на намерението на управляващите да закрият специализираното правосъдие.