Гешев ще гледа на живо разпита на обвиняемия за „Хемус“, но Рашков го изпревари

Главният прокурор Иван Гешев в правната комисия [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Единственият обвиняем за изчезналите 53 милиона лева за строителството на магистрала „Хемус“ поиска във вторник сутринта среща с вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев, за да разкаже на кого е предал парите. 42-годишният Борислав Колев е бивш данъчен и настоящ футболен съдия, но името му стана национално известно заради делото за пране на пари от магистралата. Той бе мотивиран да говори след решението на Софийския апелативен съд да го остави за постоянно в ареста.

Само след няколко часа се включи главният прокурор Иван Гешев, който обяви, че ще присъства по време на разпита на обвиняемия. Това му е разрешено от наблюдаващия прокурор.

„Наблюдаващите прокурори лично ще проведат разпита на обвиняемия при спазване на всички законови изисквания в сградата на Софийската градска прокуратура. Главният прокурор устно е уведомил наблюдаващите прокурори, че има готовност да присъства при провеждането на разпита. За същото вече е информиран и защитник на обвиняемото лице“, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Минути по-късно се включи вътрешният министър Бойко Рашков, който съобщи, че вече се е срещнал с Колев, но не пожела да влезе в подробности за дадените обяснения. „ГДБОП ще имат много работа днес“, обясни загадъчно Рашков.

Апелативният съд обяви, че по отношение на Борислав Колев има обосновано предположение, че той е съпричастен към престъплението, за което му е повдигнато обвинение – пране на пари. Мъжът е нарочен като част от предварително обмислена схема за злоупотреба с парите от магистралата. Всички фирми, получатели на тези средства, са били представлявани от лица, пряко свързани с него или регистрирани с негово съдействие, констатира САС.

На Колев засега не е наложена забрана за напускане на страната и съществува реална опасност той да се укрие, въпреки че е бил задържан под домашен арест. Не е ясно как може да стане това, ако Колев е контролиран с електронна гривна.

„Искам да предам съобщение от името на брат ми. Той би желал лична среща с вътрешния министър Бойко Рашко и, ако прецени, Иван Гешев, тъй като брат ми разполага с информация от съществено значение по повод разследването. Смятам, че никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева.  Отговорете си, след като става дума за такива мащаби. Дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Няма да бъда по-точен”, заяви братът на обвиняемия Иво Колев пред съдебната зала.

Преди това по делото имаше тежък скандал между прокуратурата и МВР. Прокуратурата започна разследване срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов за оказване на натиск върху прокурорите по делото „Хемус“. Не стана ясно как полицай може да натиска прокурори, които са му процесуални началници.

Калин Стоянов обвини прокуратурата, че блокира разследването и не желае да вземе обясненията от единствения обвиняем за схемата по делото „Хемус“.