Главният прокурор демонстрира на ВСС колко е недосегаем

Висшият съдебен съвет отвори регистър на посегателствата срещу съдебната власт. [ВСС]

Главният прокурор Иван Гешев демонстрира пред Висшия съдебен съвет колко е недосегаем и как институцията, която го е избрала на поста, няма право да му търси сметка за действия и бездействия.

Гешев просто се изключи от онлайн заседанието в четвъртък, когато съветът обсъждаше искането на Съюза на съдиите да бъде отговорено има ли основания срещу главния прокурор да бъде образувано дисциплинарно производство за уволнение заради тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Главният прокурор се включи в началото на заседанието, за да обясни, че няма основания писмото да се обсъжда, че той вече е отговорил на Европейския парламент и който иска, може да се запознае с тях на сайта на комисията ЛИБЕ. “Мога да повторя всичко, но е безсмислено да говоря часове за нещо, за което съм говорил”, обяви Гешев.

Гешев каза още, че четейки обръщението на съдийската организация, имал чувството, че “се връщаме в романи на Оруел или късен соцреализъм – какво имаме право да говорим”. Главният прокурор отговори на една единствена критика – че дели жертвите на престъпления, тъй като с някои от тях се среща и за това информира пресслужбата на прокуратурата. Според него няма деление на пострадалите според социалния им статус. И че държавата е длъжник на пенсионерите.

След това остави подчинените си да защитават тезите му. В пледоариите в негова защита се включи и Вероника Имова, която е член на Съдийската колегия, избрана от парламента.

“Нито работата на главния прокурор, нито личността му, нито публичните му изявления създават тревога за опазване на принципите на правовата държава”, смята Имова.

Според нея Гешев е атакуван заради заявката да разследва криминалната приватизация.  А обръщението на съдиите обслужва “определени групировки и лични интереси”  и е “поредният драстичен опит да се използва една професионална организация за изпълнение на политически цели”.

“ВСС е органът, който избира главния прокурор. И когато повече от 3 месеца се иска оставката на главния прокурор, когато имаме безпрецедентна резолюция на ЕП, е прекалено закъсняла реакцията на ВСС. Става дума и за имиджа на съдебната власт. Не е ваше право, а задължение да реагирате”, обърна се председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов към колегите си. Той настоя съветът да се произнесе за действията на главния прокурор, макар и той да е дезертирал от дискусията.

Според Панов с поведението си съветът е доказал, че на върха на прокуратурата има човек, който не носи отговорност.

“Напускането за пореден път доказва ширещото се в общественото пространство разбиране за недосегаемостта му и неговата безотчетност”, каза и Атанаска Дишева. “Говори за възрастните хора на страната и дали ние знаем знаем как изглежда пребитият дядо. А дали главният прокурор знае как изглеждаха пребитите младежи зад колоните на Министерския съвет”, попита Дишева, насочвайки вниманието към въпросите за полицейското насилие по време на протестите, по които прокуратурата вече месеци наред мълчи.

В крайна сметка съветът прие обръщението на Съюза на съдиите за сведение. Против това решение гласуваха Панов, Дишева и Керелска.

Христо Иванов: Не остана принцип на справедливия процес, който Гешев да не е нарушил

Преди началото на заседанието на протест пред сградата на ВСС лидерът на “Да, България” Христо Иванов поиска оставката на Гешев. “В залата на ВСС мирише на страх. Това тук е кафез за уплашени пощенски гълъби, които получават своите указания в Сарая”, каза Иванов. “Не мога да си представя остана ли действие, накърняващо престижа на правосъдието, което Гешев да не извърши. Не остана нито един принцип на справедливия процес, който да не беше нарушен от Иван Гешев”, продължи той. И призова членовете на съвета да покажат, че държавата се ръководи от закона, а не от един човек.