Дания забрани даренията от антидемократични източници

Откриване на финансирана от Катар джамия в Ровсингсгад, Копенхаген, 19 юни 2014 г. [EPA / THOMAS LEKFELDT]

Датското правителство ще забрани даренията от потенциално опасни лица, организации и държави, които биха могли да настроят мюсюлманските граждани в страната срещу обществото и да нарушат човешките права и основните свободи.

Управляващите социалдемократи подкрепиха закона, който ще влезе в сила следващата седмица. Новата мярка беше приета с голямо мнозинство във вторник.

“Екстремистки сили в чужбина се опитват да настроят нашите мюсюлмански граждани срещу Дания и да се вклинят в нашето общество”, заяви министърът по въпросите на имиграцията Матиас Тесфайе.

“Много пъти през последните години медиите са писали за датски джамии, които получават милиони, например от Близкия изток. Правителството ще се противопостави на тази практика”, добави той.

Имиграционната служба на страната ще създаде звено, което да посочи потенциални кандидати за забранителния списък. След по-подробни оценки списъкът ще бъде представен на министъра на имиграцията и интеграцията.

Очаква се първите имена в списъка да бъдат обявени до края на тази година и ще  бъдат публикувани на  уебсайта newtodenmark.dk . Физическите и юридическите лица ще бъдат включени в списъка за четири години, но забраната може да бъде удължена с още четири, ако се наложи.

Според новата мярка става незаконно получаването на едно или повече дарения на стойност над 10 000 датски крони, около 1400 евро, в рамките на една година от физическо или юридическо лице от черния списък. Такива дарения могат да бъдат конфискувани или върнати на дарителя.

Новият закон означава затягане и разширяване на закон от 2019 г., който направи незаконно чуждестранните правителства и власти да дават пари на религиозни организации в Дания.

Това се случи след нарастващата загриженост за Турция, която инвестира в джамии в Роскилде и Холбек, а Катар наскоро дари около 100 милиона крони за изграждането на нова джамия на Ровсингсгад.