ДАНС намери двама руски шпиони с интереси към армията

Български изтребител МиГ 29

Държавната агенция “Национална сигурност“ (ДАНС) откри нови двама шпиони в руския дипломатически корпус в България. Те са търсили “информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника”.

Специализираната прокуратура е образувала наказателно производство за шпионаж, което обаче е спряно, защото двамата заподозрени са с имунитет. Главният прокурор е обвинил външния министър по въпроса, което означава, че двамата руснаци ще бъдат изгонени от страната. Най-вероятно Русия ше предприеме реципрочни действия срещу български дипломати на своя територия.

Разследването е установило, че двамата руснаци са били активни от 2016 г.

“Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Министерството на външните работи обяви двамата за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната.

“На 23 септември т.г. Пълномощният министър на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на Търговското представителство за персона нон грата”, съобщи официално и дипломатическата мисия на Русия в София. Според посолството не са били представени доказателства, “потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им”.

“Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения”, допълва посолството. Но уточнява, че въпросните служители ще напуснат страната в посочения в нотата срок.

Руската страна си запазва право за ответни реципрочни мерки.

Не е тайна за никого, че българската армия разчита изцяло на стара руска техника. Последно България осъществи голям проект по модернизирането на щурмовите самолети Су 25 в Беларус. През миналата година бяха купени нови 8 американски изтребители F 16 за малко над 2 милиарда лева. Очаква се сключване на договор за строителство на два нови патрулни кораба и покупката на бронирани машини за пехотата.

В края на миналата и началото на тази година българската прокуратурата бе особено активна в ловенето на руски шпиони.

За последно в края на януари прокуратурата обяви двама руски дипломати за шпиони, а правителството ги изгони. Легендата бе, че единият дипломат се е интересувал от информация за механизмите на изборния процес, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност на страната.

В края на октомври м.г. бе съобщено, че е разкрит шпионин в руското посолство, който заемаше позицията на първи секретар.

Преди това прокуратурата повдигна обвинения в шпионаж в полза на руски организации на председателя на сдружение “Русофили” Николай Малинов. Впоследствие му бе позволено да пътува до Русия, където лично президентът Владимир Путин го награди с орден. По делото на Малинов няма никакво развитие, а той преди ден обяви, че смята да основен истинска русофилска пария в България. Самият премиер Бойко Борисов окачестви случая на Малинов като “шпионски скандал в кавички”.

По-късно се намеси държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, който обяви съдия Андон Миталов, пуснал Малинов да пътува в Русия, за нежелан в страната заради “корупция“.