Да сложиш коледна шапка на Благоев: България е осъдена за нарушено право на протест

Боядисаният паметник. [БГНЕС]

България е осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург от активист на ДСБ, който е санкциониран за това, че е предрешил паметника на Димитър Благоев в центъра на Благоевград с шапка и чувал на Дядо Мраз в знак на протест срещу правителството.

Страсбург приема, че е нарушено правото на свободно изразяване на Калоян Ханджийски. И подчертава, че то не пази само идеи, които се приемат добре, но и за такива, които шокират обществото.

Според съда Ханджийски е участвал в сатиричен протест и не е повредил статуята. И въпреки че някои хора може да се почувствали обидени от действията му, това не е достатъчно, за да бъде оправдана намесата в свободата му на изразяване.

Историята е от 2013 г. – годината на антиправителствените протести, последвали назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. На Коледа статуята на Благоев в центъра на града осъмва боядисана в червено и бяло и с надпис “Дядо Мраз”. По-късно същия ден Ханджийски демонстративно слага върху нея коледната шапка и червения чувал. Той е арестуван часове по-късно и срещу него стартира дело за хулиганство.

Пред съда той пледира, че има конституционно си право на протест. Но е признат за виновен и глобен със 100 лв. Съдът в Благоевград приема, че свободата не може да е слободия и в случая са преминати “границите на добрия тон и вкус и уместната политическо-коледна шега става неудачна политическо-дядо-мразовска бурлеска”. Ханджийски плаща глобата си и завежда дело в Страсбург.

Сега ЕСПЧ обяснява, че осъждано му е намеса в свободата му на изразяване. Съдът отбелязва, че околните може и да са се засегнали от действията на Ханджийски, но той не е застрашил никого със сатиричния си протест. Статуята не е повредена и няма доказателства, че той я е боядисал.

Така държавата е осъдена да плати на Ханджийски 54,66 евро щети, 2000 евро за неимуществени вреди и 2762 евро за разноски и разходи по делото.