Две декларации за един ден: след 58 дни протести, Брюксел се пробужда

Ираче Тарсия по време на пленарно заседание на Европейския парламент, на 23 юли 2020 г. [European Parliament multimedia centre]

В петък (4 септември), на 58-ия ден от протестите групата на социалистите в Европейския парламент най-сетне забелязаха случващото се в България и публикуваха кратък пресрелийз, а Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент (DRFMG) опроверга главния прокурор Иван Гешев.

В прессъобщението на групата на социалистите и демократите S&D се казва:

“Социалистите и демократите в Европейския парламент с голямо безпокойство следят развитието на политическата криза в България. Евродепутатите от групата S&D заявяват своята солидарност с протестиращите и искането им за честни избори и отстояване на върховенството на закона. Ето защо групата S&D ще призове за пленарен дебат в Парламента”.

Такъв дебат действително ще се проведе, след като бяха събрани 55 подписи на евродепутати, макар че датата все още не е известна.

Лидерът на S&D Ираче Гарсия е цитирана да каза:

“Това, което се случва в България, е много тревожно. Гражданите са загубили доверие в правителството и в ключови институции на страната. Непропорционалното използване на сила срещу протестиращите граждани няма да доведе до повишаване на доверието в управляващата коалиция, а по-скоро обратното”.

Испанската евродепутатка социалистка продължава:

“Такива неща не трябва да се случват в държава-членка на ЕС. Управляващата партия не разбира и не уважава работата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент (DRFMG), която миналата седмица насочи вниманието си към последните събития в България. Това се превърна в основен въпрос, който трябва да разгледаме в пленарна зала, в името на българския народ”.

Групата на социалистите имат предивид декларацията на групата на ГЕРБ в ЕП, която отрази резултатите от работата на тади група по начин, окачествен от заместник-председателя на ЕП Катарина Барли (S&D, Германия) като “фалшивa новинa”, по време на заседание на Комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) в сряда вечерта.

Декларацията на ГЕРБ е със заглавие “В Европейския парламент осъдиха използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България”, но истината е, че за използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България са говорили не евродепутатите, а единият от представителите на България, Ана Джумалиева, която е председател на Комисията за защита от дискиминацията.

По информация, получена от EURACTIV, тя е изтъкнала, че е много притеснена от употребата на език на омразата, от вдигането на бесилки пред дома на Бойко Борисов и пред парламента.

Както разказа журналистът Димитър Стоянов от сайта Биволъ, който участва в заседанието на DRFMG, евродепутатите отговорили, че са изумени, че Джумалиева всъщност не се тревожи за правата на протестиращите, а е тръгнала да защитава правителството, което разполага с инструменти да се защити, докато протестиращите и натискът над тях остават незабелязани от КЗД. Те са били изумени, че тя отчита като жертва министър-председателя и правителството, а не протестиращите, които са обект на многобройни нападки и обиди.

Днес групата DRFMG публикува прессъобщение на български език, в което взема отношение по темата.

“Отбелязваме изявлението на българската прокуратура и на други участници. Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения”, пише в съобщението.

Без да посочва поименно главния прокурор Иван Гешев, който заяви, че той е инициирал срещата, се посочва:

“Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG”, като се добавя, че групата ще докладва на Комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) относно своите заключения от изслушването, както и за отговорите на допълнително зададените въпроси на българските власти.

Това заседание на комисията LIBE ще се проведе на 10 септември.