Депутатите дадоха 3 дни на Гешев да им докладва за полицейското насилие

"Донесла съм ви ето тази снимка, искахте лицата на биячите. Това е основният организатор, името му е Андон Андонов и към онзи момент е ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР. Познавате го, нали господа, вие сте били негови началници по онова време", обърна се депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева към бившите министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, които седят в залата. [Велко Ангелов/"Дневник"]

Главният прокурор Иван Гешев има три дни – до петък, 20 август, за да внесе доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие срещу протестиращите миналото лято.

Това реши парламентът във вторник, 17 август, по време на извънредното си заседание за полицейското насилие. То бе свикано от председателката на НС Ива Митева, след като във временната парламентарна комисия, занимаваща се с полицейското насилие и подслушването на протестиращи, бяха излъчени брутални кадри от официалните камери на Министерския съвет.

В доклада на Гешев трябва да има данни за това какво е направила прокуратурата да установи кои са полицаите, превишили правомощията си, кои са наблюдаващите прокурори и защо разследването е забавено цяла година. Гешев вече обяви, че няма намерение да докладва по конкретни висящи дела.

Предложението за доклада и изслушването на Гешев бе направено от Христо Иванов (ДБ), Виктория Василева (ИТН), Николай Хаджигенов (ИБГНИ) и Атанас Зафиров (БСП). Още вчера обаче Гешев обяви, че няма право да дава на депутатите информация по конкретни висящи дела.

По-рано от парламентарната трибуна вътрешният министър Бойко Рашков, който беше изслушан по темата, обяви, че боят над протестиращите е държавен тероризъм. Рашков припозна термина, употребен от депутата Николай Радулов (ИТН), който говори да държавен тероризъм и мафиотска структура. Ние (МВР) не сме за упражняване на терор и побоища над хората, каза той.

Рашков посочи, че “тепърва ще започнем да работим за нивата в тази мафиотска структура”. “Тази мафиотска структура е заела голямо пространство и в дълбочина, включително и в някои държавни органи. Така че на нас ще ни трябва доста време и честни кадри. И да докажем известното – кой е Капо ди тути капи”, посочи Рашков.

Няма данни изобщо Софийската районна прокуратура да е образувала наказателно производство срещу полицаите, участвали в боя. “До вчера нямаме данни нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност”, обяви Рашков.

Как се става европрокурор

Рашков посочи, че преписката за насилието, пратена от Дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР към Софийската районна прокуратура, е била прекратена. Направила го е прокурорка, която след това е избрана за европейски делегиран прокурор. Министърът я посочи по име – Трифонова (Вероника Трифонова). И коментира: “Може би има някаква връзка, не мога да твърдя, но тя вече е там”. Посочи също и че е въпросната прокурорка е благодарила на “Вътрешна сигурност” за “перфектно свършената проверочна дейност”. “Дано не съм прав, че тя така си е заслужила мястото на делегиран прокурор”, подчерта вътрешният министър.

По-късно прокуратурата разпространи позиция на Трифонова. Тя обяснява, че през ноември 2020 г. е образувала разследване за причиняване на лека телесна повреда на Евгени Марчев.

Това разследване продължава и към момента. За други двама от пострадалите протестиращи – Ц.Ц. и А.Н. тя е “постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер спрямо тях”. Прокурорката сочи, че те са отказали да се явят както в Дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР, така и пред наблюдаващия прокурор, за да дадат сведения за изясняване на фактическата обстановка по случая. Това постановление за отказ е изпратено на Ц.Ц. и А.Н., “за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили”, казва Трифонова.

Районната прокуратура пък сочи, че “остро се противопоставя на отправените от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт” и ще уведоми за това парламента, президента и европейските институции.

“Задколоние”

“Има една модерна дума – задкулисие. А тук какво трябва да кажем – задколоние”, каза Рашков на депутатите. Според него насилниците от полицията са разчитали, че дори камерата да работи, няма кой да подаде информацията от нея. Записът е бил съхраняван в НСО до 17 юли, когато е бил изискан от СДВР и й е предаден. “Всичко е било известно още тогава. Който е бил министър да каже крит ли е записът”, посочи Рашков.

“Насилие очевидно е употребено, и то непропорционално. Поведението им (на полицаите) граничи с престъпление, ще бъда предпазлив изказа. Такова нечовешко отношение възмущава всички”, определи министърът.

Наказани или помилвани

След вътрешната проверка само четирима полицаи са били наказани – най-тежкото е наказание е 2 години лишаване от право на повишение. Втори е наказан със същото, но за 1 година, а останалите двама са само порицани. “Единият от тях обаче се ползва с доверието на нашия главен прокурор и е преминал на работа в Бюрото. Явно Гешев, виждайки от кадрите, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита”, каза министърът. Той нарече този служител “заслужил деятел на Бюрото за защита, на по-висока длъжност, с 800 лв. по-висока заплата”.

Рашков коментира и кадрите, на които се вижда как един от полицаите зад колоните снима с личния си телефон задържаното момиче. “Това е позор за СДВР. Както беше позорно една жена, която се виждаше на кадрите, да постъпи както нейните колеги”, каза министърът. Според него снимането е по-грозно и от физическото насилие, “защото вече говори за някаква извратеност” и вероятно полицаят е “смятал тази млада жена за негова собственост”. Служебният министър допусна, че тези снимки полицаят си ги пази в личния архив.

Рашков подчерта, че от дисциплинарната комисия, правила проверката миналата година, никой не е обърнал внимание.

Има данни, че на пострадали от полицейско насилие са повдигани обвинения, каза още Рашков. “Това е парадокс – пострадалият е виновник. Наглост, извращение в прилагането на закона”, посочи той.

От думите на Рашков стана ясно още, че има данни, че на протеста е имало охранители, които не са от МВР. “Битува такава информация, но нямаме доказателства за нея. Назначена е проверка”, каза министърът.

Бившите вътрешни министри от ГЕРБ Христо Терзийски и Младен Маринов, които сега са депутати, бяха призовани от колегата си Ивайло Мирчев (“Демократична България”) да подадат оставка. Той ги нарече инструментът, използван от Бойко Борисов и Иван Гешев, които са “лицата на побойниците”. “Ако Ви е останало достойнство, подайте оставки. Мен ме е срам да Ви наричам “колеги”. Подайте оставка и това, ще бъде единственото смислено нещо, което сте правили от миналата година насам”, посочи Мирчев.

Парламентът свърши работата на прокуратурата, обяви Тошко Йорданов (ИТН). Кадрите са показали, че в МВР има садисти и в министерството няма никакъв филтър при назначаването на хора, смята Йорданов. “Над тях по веригата в МВР преди 1 година е имало социопати, които не изпитват емпатия”, продължи той. “Вие като партия може да ги отстраните”, обърна се той към ГЕРБ по адрес на Маринов и Терзийски.

След това посочи, че главният прокурор Иван Гешев е “вреден не само за прокуратурата, но и за държавността”. За Бойко Борисов пък Йорданов каза, че “няма термин, който да определи отвращението към този човек след тези кадри”.

В края на извънредното си заседание парламентът прие и декларация, с която осъжда действията на МВР.