“Дискусиите продължават” по мониторинговия доклад

Вера Йоурова разговаря с малка група журналисти, на 9 октомври 2019 г. [(Снимка: Георги Готев)]

Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова  се дистанцира от решението за мониторинга, което комисията Юнкер предстои да вземе, въпреки по-ранната си позиция, че наблюдението не следва да бъде премахнато.

България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г. при условие, че приемат безпрецедентния “механизъм за сътрудничество и проверка” върху правораздавателната си система. Тогава се предполагаше, че този мониторинг бързо ще отпадне, след като двете стани отстранят недостатъците. Но минаха 12 години, и наблюдението си стои. Холандия например е категорична, че България и Румъния не могат да станат членки на Шенген, докато Комисията излиза с критични доклади по мониторинга.

Запитана на 9 октомври от EURACTIV кога ще излязат годишните доклади за България и Румъния и какво ще пише в тях, тя отговори: “Още анализираме отговорите и на двете страни. Ще решим преди да изтече мандатът на тази комисия”.

Мандатът на комисията Юнкер изтича на 31 октомври, ако разбира се междувременно комисията Фон дер Лайен получи одобрението от парламента. Отговорите на правителството се отнасят до извършеното в отговор на 17 препоръки за България, и до 12 за Румъния.

На последващ въпрос кога конкретно да очакваме това решение, защото времето напредва, тя каза: “Все още имаме време до 31 октомври”.

Запитана какво се е променило от месеците април и май, когато тя на два пъти заяви, че Комисията няма да премахне мониторинга за България, Йоурова каза:

“Казах това, защото видях колко е дълъг списъкът, и колко е кратко времето. Но България положи много усилия.”

Тя се обърна към сътрудниците си и ги попита има ли развитие. Шефката на кабинета й отговори “Дискусиите продължават”, добавяйки, че темата не фигурира в следващия дневен ред на заседанието на колежа на комисарите (на 16 октомври).

Засекретяването не само на докладите, но и на датата, когато ще бъдат обявени, е безпрецедентно. Източници на EURACTIV свидетелстват за това, че нито българската, нито румънската администрация знаят какво им се готви. Но по-удивителното е, че самата Йоурова признава, че е в неведение.

Служител на Комисията каза, не без горчивина, на EURACTIV: “Какво искаш, след като Юнкер обеща на Бойко, че ще падне мониторингът”. В евроинституциите често наричат българския премиер Бойко, както се обръща към него самият Юнкер.

Форсирането на евентуалното падане на мониторинга за България обаче не се ползва с подкрепа от част от апарата на Комисията, включително от екипа на Йоурова.

Още през 2016 г., на среща на Европейската народна партия (ЕНП), Юнкер обеща, че мониторингът за България ще падне да края на неговия мандат.

Неотдавна правосъдният министър Данаил Кирилов се зарече да подаде оставка, ако мониторингът върху съдебната ни система не отпадне до 31 октомври.

Чехкинята Йоурова, един от най-успешните еврокомисари, ще бъде заместник-председател в комисията Фон дер Лайен с още по-широк портфейл, с название “Ценности и прозрачност”. На 7 октомври тя успешно се справи с изслушването си в Европейския парламент. Новият й мандат включва и свободата на медиите.