ДКСИ потвърди, че достъпът до тайни на Рашков е отнет през 2019 г.

Бойко Рашков [Георги Кожухаров/Дневник]

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди, че достъпът на до класифицирана информация на Бойко Рашков е бил отнет през април 2019 г.

Комисията отговаря на въпросите на БНР в четвъртък, 27 май, че независимо, че срокът на отнемане не е изтекъл, като министър той по закон получава достъп отново за времето, през което заема поста.

Пресцентърът на МВР обясни, че Рашков няма да коментира казуса с отнетия достъп до класифицирана информация. Пред “Дневник” служебният министър обясни, че не е уведомен за отнет достъп.

До края на 2018 г. Рашков бе председател на Националното бюро за контрол на СРС-тата. Той не бе избран за втори мандат в бюрото, след като влезе с конфликт с главния прокурор тогава Сотир Цацаров през 2017 г. Рашков говореше за мащабни злоупотреби с подслушването, което прокуратурата отрече. По схемата с отнемането на достъпа до класифицирана информация през март 2018 г. бе елиминиран и заместникът на Рашков в бюрото Георги Гатев. Оттогава за злоупотреби със СРС-та официално не се говори.

За достъпа на Рашков първи заговори в сряда Димитър Георгиев, когато бе уволнен като председател на ДАНС заради уронване престижа на службата. Притеснително е, че на сегашния вицепремиер Бойко Рашков му е отнет достъпът до класифицирана информация за три години. Изтекоха две и остава още една, а отнемането на допуска не е обжалвано. Секторът за сигурност работи с класифицирана информация”, каза Георгиев.

Според Закона за защита на класифицираната информация министрите получават автоматично достъп до данни във връзка с изпълнението на служебните им задължения, без да подлежат на задължителното проучване за надеждност. Разрешението им важи за всички нива на класифицирана информация от момента на встъпване в длъжност до напускането на поста. На същия режим са президентът, премиерът, депутатите, съдиите, прокурорите, адвокатите и следователите, членовете на Висшия съдебен съвет.

Мотиви

Кабинетът аргументира освобождаването на Георгиев с пуснатите от него 123 дни отпуск, нежеланието да работи със служебното правителство и нарушаването на принципа на политически неутралитет. Това става ясно от мотивите на кабинета към проекта за указ, публикувани в Информационната система за правна информация на Министерски съвет, пише “Сега“.

“Подадената молба за отпуск в периода от 07.05.2021 г. до 06.09.2021 г. (123 дни) е демонстрация на нежелание от страна на г-н Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство. Това дава основания да се допусне, че г-н Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет”, пише в документа.

Правителството натъртва и че “със своето поведение и действия Димитър Георгиев накърнява престижа на Държавна агенция “Национална сигурност”, призвана да изпълнява политиката по защита на националната сигурност”.