Докладите на ЕК влязоха в регистъра на посегателствата срещу съдебната власт

Висшият съдебен съвет отвори регистър на посегателствата срещу съдебната власт. [ВСС]

Висшият съдебен съвет вкара в регистъра на посегателствата срещу независимостта на съдебната власт позициите си по доклада на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Така излиза, че съветът приема доклада на ЕК като посегателство върху съдебната власт, пише “Сега”.

Публичният регистър на посегателствата е част от правителствения план, приет в отговор на доклада на ЕК за върховенството на закона, който бе огласен на 30 септември. Той е на сайта на ВСС.

Регистърът започва с декларация от януари 2018 г. и съдържа 36 документа. Всички те изобилстват от общи витиевати фрази без конкретика. За много от тях дори не може да бъде проследен точният информационен повод.

Като някой, посегнал на съдебната независимост, е посочен председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. В регистъра е декларация на прокурорската колегия по повод негово изявление (не се сочи кое точно), “с което е накърнен принципът за независимостта на съдебната власт”. Там е и президентът Румен Радев, който поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев и това бе разтълкувано от съвета като нарушаване на принципите за разделението на властите, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт и в разрез с конституционното му задължение да олицетворява единството на нацията.

Там е и адвокатският протест срещу практиката на прокуратурата да пуска публично доказателства по определени дела и отразяването му от “Сега” и “Дневник”, също е в регистъра. “Прокурорската колегия на ВСС изразява безпокойство и тревога от продължаващата и ескалираща негативна кампания срещу прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев, в която активно участват и медии, определящи се като “независими, обективни и обществено ангажирани”, се казва в позицията.

В регистъра е и решението на Съдийската колегия от 10 март “за изразяване на институционална подкрепа към Алексей Трифонов”, председател на Софийския градски съд. Той се засегна от опитите на Валя Ахчиева да го открие за коментар за разкритото от Euractiv, че българският акт за раждане на председателя на градския съд е издаден от столичния район “Илинден” през 1988 г. Това са цели 16 години след раждането на Трифонов в град Курск, тогава в СССР.