Досието на обявената за издирване „Тойота“ на Горанов го няма в КАТ

Владислав Горанов [Георги Кожухаров/"Дневник"]

Досието на джипа „Тойота“ на бившия финансов министър Владислав Горанов го няма в КАТ. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков във вторник вечерта в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“.

Горанов се опита да мине границата към Сърбия и така се разбра, че колата е обявена за издирване. Вместо „Тойота“-та да бъде задържана обаче, Горанов е оставен от граничните полицаи да обърне и да се върне в страната. По-късно той все пак минава границата с друг джип и с придружител – собственик на голяма транспортна компания. Горанов бе разпитан, когато се прибра в България след няколко дни, но МВР все още не е обявило нито резултатите от проверката на джипа, нито път резултатите от проверката на граничните полицаи.

„Този автомобил е посещавал няколко държави, включително и извън Европа. Той е бил в собственост не само на „Мото пфое“, има редица впечатляващи факти в документацията. Не съвпада времето на производство с времето на регистрацията в КАТ. Досието на тази кола отсъства от КАТ“, обясни Рашков.

Горанов твърди, че става дума за грешка, а „Тойота“-та е клонирана. „Джипът на Владислав Горанов е напълно редовен. Купен е от Хамбург от официален дилър на „Тойота“ и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се издирва в Русия“, обясни шефът на „Мото пфое“ Атанас Фурнаджиев на 18 декември, веднага след като се разбра за случая.

Според Рашков това изказване на Фурнаджиев „срина добрия образ на този човек на много служители, които работят по случая – как знае дали тази кола е клонирана, това подлежи на доказване“.

Колкото до граничните полицаи, министърът посочи, че те ще бъдат санкционирани, но в момента „тече дисциплинарно производство, което изисква време“.