Държавата поиска конфискация на 278 млн. лв. от Васил Божков

Васил Божков [Фейсбук/Васил Божков]

Антикорупционната комисия КПКОНПИ внесе иск за над 278 млн. лв. срещу укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и свързани с него фирми и лица. Комисията обяви в понеделник, 22 февруари, че производството е започнало, след като прокуратурата е обвинила Божков, че е ръководил престъпна група в периода 2014-2020 г.

Софийският градски съд обяви, че по исковата молба е образувано дело. Ответници освен Божков са и жена му Елена Динева, както и 10 фирми.

Претендира се отнемане на яхти, самолет и имоти в чужбина. В съобщението на комисията са изредени моторна яхта “Wasabi 60Apex” на пазарна цена 41 000 лв., моторна лодка “Brig Falcon 420” на стойност 1,1 млн. лв. и самолет “Bombardier” за 34 млн. лв. Освен това се иска конфискация и на 31 недвижими имота – апартаменти, помещения в сгради и право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, апартамент в Балчик, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, както и имоти в Париж.

Самият Божков определи исковете като предизборен шум. “Тези дела са заведени отдавна. Време е да бъдат решени по закон”, написа той във Фейсбук.

За вторник, 23 февруари, Божков е насрочил живо излъчване, в което да обяви кой ще е мандатоносител за партията му за предстоящите на 4 април парламентарни избори. Регистрацията на “Българско лято” бе оспорена пред Върховния касационен съд от прокуратурата и това попречи за регистрацията ѝ за вота. Преди дни Божков публично предложи на партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” да се явят с общи листи. Трифонов отказа. Тогава Божков го обвини, че е “патерица на хунтата” и обяви, че “Българско лято” ще участва с мандатоносител. ВКС ще гледа делото за регистрацията на партията на 1 март.