Евродепутати: ЕС да задейства механизма за върховенството на закона срещу Словения

В писмо, адресирано до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, евродепутати пишат, че европейските ценности са под натиск в Словения. [EPA-EFE / OLIVIER MATTHYS]

Петима евродепутати призоваха Европейската комисия и Европейския съвет да задействат механизма за върховенството на закона за Словения, точно когато страната е готова да поеме ротационното председателство на блока. Евродепутатите твърдят, че правителството упражнява натиск върху медиите и съдебната система.

Европейските ценности са под натиск в Словения, заявиха в отворено писмо евродепутатите Даниел Фройнд и Сергей Лагодински от Зелените, Стелиос Кулоглу (Европейска обединена левица), Рамона Стругариу (Обнови Европа) и Лара Уолтърс (Социалисти&Демократи).

Те твърдят, че министър-председателят Янез Янша атакува гражданското общество, медиите и съдебната власт, като посочват намаляването на финансиране на Словенската телеграфна агенция и неназначаването на европейски делегирани прокурори в Европейската прокуратура.

Те призоваха за временно спиране на трансфера на средства от ЕС към Словения, като твърдят, че не е възможно да се разследва корупция и измами с европейски фондове, като се има предвид, че страната не е назначила своите делегирани прокурори.

Европейската комисия трябва да обмисли използването на механизма, при който финансирането от ЕС зависи от спазването на принципа на правовата държава, и да призове Словения да избере кандидати за прокурори възможно най-скоро в съответствие със словенското законодателство и законодателството на ЕС, се казва в писмото.

Подписалите документа също така твърдят, че намесата на премиера в тази процедура накърнява стандартите на върховенството на закона, подкопава целостта на новата институция и представлява риск новите кандидати да бъдат отхвърлени от Европейската прокуратура.

„Премиерът Янша възпрепятства пресата и правосъдието и сега поема председателството на Европейския съвет. Изискваме да се активираме механизма  и да окажем натиск върху Янша да изпрати прокурори. ЕС трябва да действа сега. Времето на компромисите свърши“, написа евродепутатът Франциска  Брантнер в Tуитър.

Откакто Янша встъпи в длъжност през март 2020 г., често отблъсква отправените към правителството критики на медиите и международните институции.

През февруари ЕС разкритикува туитове на Янша, които обвиняват репортер на “Политико” в пристрастност заради статия относно влошаване на медийната свобода в Словения. Впоследствие Янша атакува и хора, които защитиха журналиста.

Активността на Янша в Туитър не e насочена само към журналисти. През юни 2020 г. той използва платформата, за да обвини европейския комисар по икономиката Паоло Джентилони, че играе “политическа игра за словенските леви”. Джентилони беше помолил за обяснение за внезапното уволнение на директора на Статистическата служба на Словения.