Евродепутати питат София няма ли да спре да продава гражданство

Евродепутатите имат "горещи" въпроси и към главния прокурор Иван Гешев. [Велко Ангелов/"Дневник"]

Обмисля ли България да премахне практиката да дава гражданство срещу инвестиции. Това е само един от въпросите към българските власти, който е изпратен от евродепутатите от подгрупата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Питанията са разделени в две части – 6 са адресирани до главния прокурор Иван Гешев, а останалите осем – до правосъдния министър Десислава Ахладова и вицепремиера Екатерина Захариева, която отговаря за съдебната реформа, съобщава “Сега”.

Подгрупата е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, а въпросите са качени на сайта й.

Подгрупата изслуша на 8 януари представителите на българските власти, като Гешев и премиерът Бойко Борисов не се явиха пред евродепутатите, точно както постъпиха и по време на първото изслушване миналия август.

Както и тогава, и сега, евродепутатите имат допълнителни въпроси.

“От отговорите ви (по време на изслушването, бел. ред.) можем да заключим, че България няма намерение да премахне възможността за предоставена на гражданство срещу инвестиции. Механизмите за контрол ще бъдат подобрени, но възможността ще остане. Като се имат предвид медийните разкрития за тази схема в Кипър, обмисляли ли сте прекратяване на практиката на златните визи?”, пита подгрупата във връзка със златните паспорти.

От Ахладова и Захариева се очаква и да представят подробности за правителствената програма, приета в отговор на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона. Както и да отговорят как ще подобрят плурализма на медиите и сигурността на журналистите. “Има ли медии, които се финансират пряко или косвено от държавата или от еврофондове. Бихте ли ни предоставили списъка на медиите, които получават средства от ЕС?”, питат евродепутатите.

Те искат да знаят и дали ще бъдат инициирани законодателни промени, които да включат половата идентичност сред основанията за дискриминация.

Интересуват се и как властта оценява провалената конституционна реформа, за която Борисов твърдеше, че е единственият възможен изход.

“През последните месеци имаше много опасения за върховенството на закона в България. Парламентарните избори ще са пролетта и вече се чуха опасения, включително и свързани с машинното гласуване. Готови ли сте да позволите независим одит на машините?”, пита подгрупата.

Към изпълнителната власт има и въпрос дали ще бъде ограничена огромната власт на главния прокурор.

Питанията към самия Гешев са не по-малко “горещи”. Какво е текущото състояние на т.нар. разследване “Барселонагейт”, в което името на Борисов е намесено в схема за пране на пари, питат евродепутатите. И напомнят на прокуратурата, че преди месеци обясни, че чака отговори от испанските власти по тяхното разследване. Депутатите питат дали прокуратурата върши нещо друго по делото освен да чака отговори от Испания, като се има предвид, че подобен сигнал е подаден в българското обвинение далеч преди този, получен от испанските власти.

Аудиозаписите от юни също не са подминати. “Можете ли да изясните дали техническата експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов? Предвид големия обществен интерес към случая, това е доста важна подробност от разследването. В предишни ваши изявления сте казвали, че прокуратурата разсекретява и публикува много материали по делата в обществен интерес. Ще представите ли и техническата експертиза на записите и действията, извършени от прокуратурата по този случай?”, питат Гешев евродепутатите.

Искат да знаят и дали се разследва търговия с влияние или злоупотреба с власт заради казаното от Борисов с записите, че дава инструкции на държавни органи.

Другата тема, по която се търси информация е за етапа на разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов, което прокуратурата спря в края на 2020 г., защото не успя да открие коя е “прекрасната госпожа”, която е правила снимките. Тъй като Борисов говори за черен пазар на компромати, разследва ли се това, питат Гешев от Брюксел.

Той трябва да им отговори и колко честа практика му е да отменя актове на прокурори и колко често ги инструктира по конкретни случаи.

А също и от кого се назначава главният прокурор и на кого се отчита.

Търсят и коментара му за регистъра на посегателствата срещу независимостта на съдебната система, в който бяха вкарани и мониторинговите докладите на Европейската комисия, както и критични мнения за прокуратурата.