Еврокомисар преговаря във Варшава за съдебната и медийна реформа

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова няколко пъти се сблъска с полското правителство заради законопроекта за съдебната власт. [EPA-EFE / FRANCOIS LENOIR / POOL]

Европейският комисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова посети Полша в понеделник и вторник (30-31 август) заради напрежението между Варшава и Брюксел за зачитането на върховенството на закона и свободата на медиите.

Посещението се състоя на фона на продължаващите разногласия между Брюксел и Варшава за оспорваните от Полша съдебни и медийни реформи, за които политиците от ЕС се опасяват, че ще застрашат демокрацията.

“Добре е да се различаваш политически – за това са демокрациите. Но трябва да следваме общите правила на играта – тези правила се наричат ​​върховенство на закона“, каза Йоурова по време на основаването на движението “Солидарност” в Гданск.

“Продължаваме диалога с премиера Матеуш Моравецки за върховенството на закона и други важни въпроси както за Полша, така и за ЕС. Припомних, че ЕС е правова общност, основана на взаимно доверие. Следователно решенията на Европейския съд трябва да бъдат спазвани “, написа еврокомисарят в Туитър.