Европарламентът настоява за визова реципрочност със САЩ

Евродепутатите призовават Европейската комисия да предприеме предвидените в законодателството мерки, за да гарантира пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ. Апелът обаче едва ли ще даде резултат.

В четвъртък депутатите приеха резолюция, според която Комисията трябва  да представи правен акт за суспендиране на отмяната на визовия режим за граждани на САЩ за дванадесет месеца.

От българските, хърватските, кипърските и румънските граждани все още се изисква да притежават виза за влизане в САЩ, докато всички други граждани на общността са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90 дни в рамките на всеки период от 180 дни), както са освободени от него и гражданите на САЩ, когато посещават Европейския съюз.

“Дискриминацията, на която са подложени българите, хърватите, кипърците и румънците, когато пътуват до САЩ, е неприемлива. Спазвайки основния принцип на солидарност между членовете на ЕС, призоваваме Комисията да действа както е установеното в европейското законодателство и да внесе предложение за суспендиране на отмяната на визовия режим за граждани на САЩ. След това Парламентът и Съветът ще трябва да направят оценка на политическите последици от това действие“, заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания), председател на комисията по граждански свободи и докладчик.

Съгласно законодателството на ЕС, ако трета държава не отмени визовите изисквания в срок от 24 месеца след като е била официално уведомена за ситуация на липса на реципрочност, Европейската комисия трябва да приеме правен акт за суспендиране на отмяната визовия режим за нейните граждани за период от 12 месеца.

Въпросът за липсата на реципрочност, засягаща България, Хърватия, Кипър и Румъния (по това време Полша също беше засегната, но от миналата година насам полските граждани могат да пътуват до САЩ без виза), беше официално повдигнат на 12 април 2014 г. и крайният срок за предприемане на действия от страна на Комисията изтече на 12 април 2016 г.

Еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон обаче даде ясно да се разбере, че Комисията едва ли ще въведе визи за американците, само и само да ги притисне да отменят визите за четирите страни-членки. Тя каза, че резулатът от такъв ход би дал обратен резултат от желания.

Йохансон обясни, че ако ЕС въведе визи за американците, САЩ ще въведат визи за европейците, и мнозинството граждани на ЕС няма да разберат защо трябва да плащат толкова голяма цена за един проблем, който може да бъде решен по друг начин.