Европарламентът подновява натиска върху Гешев и правителството

Иван Гешев [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Главният прокурор Иван Гешев ще получи нова порция въпроси от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европарламента (комисията ЛИБЕ). Това става ясно от интервю на евродепутата Елена Йончева за „Сега“.

Йончева е част от мониторинговата подгрупа от ЛИБЕ, която през септември беше в България на антикорупционна мисия и се среща различни представители на властите, включително и с главния прокурор Иван Гешев.

В четвъртък, 18 ноември, комисията ЛИБЕ ще обсъди доклада на мониторинговата група и Йончева се надява, че той ще бъде приет с голямо мнозинство.

„Два са важните изводи, които правим. Че трябва да искаме от ЕК да засили мониторинга и одита на фондовете на ЕС за България, Това е един изключително важен механизъм за наблюдение. Идеята не е да бъдем наказвани ние българските граждани, не да бъдат орязвани фондове, а да има превантивен механизъм, който да накара правителството да спазва върховенството на закона и да ограничи в максимална степен корупцията“, обяснява тя.

Вторият извод на евродепутатите е, че на изпълнителната власт и на главния прокурор трябва да бъдат изпратени допълнителни въпроси, за да се изясни каква допълнителна работа е извършена за разкриване на корупцията по високите етажи на властта.

Йончева обясни, че при посещението си в София евродепутатите са питали главния прокурор „какво се случва с „Барселонагейт“, с аудиозаписите, с кюлчета, всички тези корупционни афери, които взривиха българското общество“. Тогава обаче не са получили отговори, затова и ще продължат да ги търсят. Досега Гешев два пъти писмено отговоря на евродепутатите.

Изводите на ЛИБЕ по един или друг начин ще влязат в следващия доклад за върховенството на закона в България.

Йончева смята, че следващото правителство ще намери достатъчно сили да осъществи реформите, които няма да ни поставят в черния списък на държавите, които нарушават върховенството на закона.

На въпрос дали е сезирала европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за схемите за източване на пари от строежа на магистралите в България и дали могат да се очакват арести по високите етажи на властта, каквито имаше в други страни от ЕС след намесата на европейската прокуратура, Йончева казва: „Да, трябва да го очакваме. Не само за пътищата, има и други много големи корупционни афери“. Тя обяснява, че още преди 2 години е имала лична среща с новия представител на ОЛАФ и той я е уверил, че по сигналите от България се работа. „Това отнема време тук в Брюксел, но смятам, че ще има резултати“, уверена е евродепутатката.

Йончева коментира и скандалите в БСП след изборите и е категорична, че лидерката на соцпартията Корнелия Нинова, която подаде оставка, няма право да участва в преговорите за съставяне на правителство. Цялото интервю с Йончева може да бъде гледано тук: