Европарламентът ще обсъди върховенството на закона в България на 5 октомври

[https://multimedia.europarl.europa.eu/]

Дебатът за върховенството на закона в България в пленарната зала на Европейския парламент ще е на 5 октомври от 17 ч. Това става ясно от дневния ред за заседанието, огласен днес.

Евродепутатът Елена Йончева, която е един от инициаторите на пленарния дебат, написа в Туитър, че “в демократичната история на България, това е безпрецедентен дебат”.

За ситуацията в България ще бъде приета и резолюция.

Президентът: Показателно е, че дебатът ще е в Брюксел, а за българския парламент проблем няма

“Показателно е, че дебатът за състоянието на демокрацията и за върховенството на закона в България се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблем”, коментира президентът Румен Радев в четвъртък. Той припомни опита на управляващите и главния прокурор да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в Европейския парламент, който “ги е изловил в крачка”. Според него само това е достатъчно основание правителството и главният прокурор да си подадат оставките.

Президентът каза още, че българите искат парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов или на някой друг политик.

Държавният глава подчерта също така, че отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на управлението и за неговата незаменимост като фактор за европейската ни интеграция и развитие. И тепърва предстои да бъдат осъзнати мащабите на пораженията върху държавността и бъдещето на гражданите именно от това управление и Европа също започва да го осъзнава. “Трябва обаче да ни е ясно, че акцентът върху върховенството на закона ще има последствия. Ще стане така че греховете на Борисов и заемите на това правителство ще се плащат от следващите правителства и следващите поколения”, каза Радев.

Как започна всичко

Искането за дебата бе официално депозирано в деловодството на Европейския парламент от евродепутата Радан Кънев в средата на август. То е подкрепено от 55 европейски депутати. “За формулировката на въпросите и събирането на нужния брой подписи неоценим принос имаха и колегата Елена Йончева и нейният екип”, обяви Кънев при внасянето.

“Усилията ни дават възможност за първи път темата за върховенството на закона и медийната свобода в България да бъдат в центъра на политическия дебат на европейско ниво. Ще положа нужните усилия, в т.ч. политически дебат в рамките на групата на ЕНП, Председателският съвет на ЕП да включи дебата в дневния ред на пленарната зала”, казва евродепутатът.

Трите въпроса, поставени на ЕК, са:

– Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?

– Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?

– Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

В искането се разказва, че след 10 години мониторинг върху съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, Европейската комисия е приела, че България има достатъчен напредък и няма нужда от наблюдение.