Европарламентът ще съди ЕК, ако забави прилагането на върховенството на закона

Урсула фон дер Лайен на пленарно заседание на Европарламента.  [Twitter account of Ursula von der Leyen]

За толкова уж всемогъща и овластена институция, Европейската комисия понякога е доста плаха, дори когато става въпрос за защита на това, което би трябвало да бъде нейна основна ценност.

Опитни наблюдатели в Брюксел са твърде наясно какъв е проблемът.  Полша и Унгария са подложени на процедури по член 7 за предполагаеми нарушения на принципите на правовата държава от 2017 г. и 2018 г. Конфликтните точки са законите за  съдебната система в Полша и ограничаването на свободата на медиите и гражданското общество в Унгария.

Както добре знаем, тези процеси не са стигнали до никъде, тъй като вместо това институциите на ЕС създадоха своя собствена версия на дипломатическа игра за „забавяне на топката“.

Защитниците на Европейската комисия стоварват вината за тази инерция на националните правителства и това отчасти е вярно. Съгласно договорите е почти невъзможно да се санкционира държава без единодушие, а Полша и Унгария са си обещали да се подкрепят взаимно. Но това не извинява ЕС, че се опитва да избяга от своите отговорности.

Постигнатото от лидерите и евроинституциите споразумение за фонда за възстановяване в размер на 800 милиарда евро включваше обещание и заплаха.  Европейският парламент се закани да реагира срещу липсата на конкретни действия от страна на ЕС за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона.

„Настояваме Европейската комисия да предприеме първите стъпки от механизма за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона и незабавно да информира Европейския парламент. Ако до 1 юни това не се случи, няма да имаме друг избор, освен да предприемем съдебни действия срещу Европейската комисия, както предупредихме в резолюция от 25 март“,  се казва в изявление на евродепутати от всички основни групи.

Оттогава цари мълчание и група евродепутати вече са готови да прочетат закона за  на изпълнителната власт на ЕС, ако, както изглежда все по-вероятно, пропусне крайния си срок през юни.

Евродепутатите предупредиха, че , „липсата на действия от страна на Комисията до 1 юни ще се счита за бездействие“.

Комисията от своя страна казва, че чака Съдът на ЕС  да се произнесе дали тези условия са законни, което е основната пречка за прилагането на мярката.

Предвид десетките милиарди евро, които правителствата, включително Полша и Унгария, трябва да получат, не е неразумно, че евродепутатите и правителствата на ЕС – особено тези, които внасят много повече в бюджета на ЕС, отколкото получават обратно – настояват за силна връзка между върховенството на закона и изплащането на средства от ЕС.

Междувременно германският министър по европейските въпроси  Михаел Рот, заедно със своите португалски и словенски колеги – сегашен и следващ председател на Съвета на ЕС, предложи два механизма за защита и укрепване на върховенството на закона в целия блок.

Разбира се, Комисията се намира между чука и наковалнята. В същото време обаче, ако изпълнителната власт на ЕС няма намерение да си свърши работата и да отстоява ценностите на блока, кой друг смята, че ще го направи вместо нея?