Европрокуратурата разследва злоупотреби за 4,5 милиарда евро

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. [Bogdan Cristel/EPA/EFE]

Европейската прокуратура, която започна работа преди 3 месеца, вече разследва различни предполагаеми измами със средствата на ЕС, възлизащи на 4,5 милиарда евро. Това съобщи във вторник (14 септември) институцията, ръководена от Лаура Кьовеши.

Сумата е от около 300 разследвания, които са започнали, откакто независимият орган стартира работа на 1 юни. Разследванията са образувани от над 1700 сигнала за предполагаеми злоупотреби, получени от целия блок, „като някои доклади за престъпления все още се оценяват“, се казва в изявление на базираната в Люксембург Европейска прокуратура (ЕППО).

От 27-те държави -членки на ЕС, 22 участват в ЕППО.

Някои от разследванията включват предполагаема измама с данък върху добавената стойност. Едно от тях е за 14 милиона евро и за него миналия месец са проведени координирани действия в Германия, Холандия, Словакия, България и Унгария.

Други са свързани със съмнение за неплащане на митнически задължения. Сред тях има и за италианска компания, внасяща волфрамови електроди, която е заподозряна , че е фалшифицирала техния произход.

ЕППО очаква да повдигне първите си обвинения преди края на тази година, а делата, които ще се гледат от националните съдилища вероятно ще тръгнат през 2022 г.