Един от най-богатите хора в Малта е подсъдим за убийството на журналистка

Предприемачът Йорген Фенек напуска съда, след като е пуснат под гаранция, във Валета, Малта, 29 ноември 2019 г. [EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA]

Един от най-богатите бизнесмени в Малта, Йорген Фенек, бе обвинен за убийството на журналистката, която се бореше с корупцията Дафне Каруана Галиция. В сряда (18 август) прокуратурата внесе документите в съда. Все още не е определена дата за първото дело.

Фенек бе арестуван през ноември 2019 г. и обвинен в съучастие в убийство. Оттогава тече досъдебно събиране на доказателства, а той не се признава за виновен.

Дафне Каруана Галиция беше убита от бомба, поставена в колата й, малко, след като излиза от дома си на 16 октомври 2017 г. Убийството шокира Европа и повдигна въпроси за върховенството на правото в най-малката държава от Европейския съюз.

Фенек оглавява бизнес империя с редица интереси, включително имоти, търговия и автокъща. Той ръководи и консорциум, на когото спорно е възложена държавна поръчка за изграждането на електроцентрала.

Каруана Галиция разследваше евентуална корупция в договора, когато беше убита.

Трима мъже, които са обвинени в задействането на бомбата, бяха арестувани през декември 2017 г.  Един от тях се призна за виновен като част от съдебно споразумение и беше осъден за 15 г. затвор. Другите двама очакват процес.

Посредникът в заговора за убийството, Мелвин Теума, направи самопризнания, срещу което беше помилван.

В края на ноември 2017 г. полицейско куче откри 200 000 евро в багажа на таксиметровия шофьор Мелвин Теума. Той беше задържан по подозрение за пране на пари. Теума заяви, че знае всичко за извършеното преди две години убийство и предложи сделка: за да бъде помилван, той призна съучастието си в престъплението и заяви, че е наел убийците. Теума посочи Йорген Фенек като поръчител на деянието.

Прокуратурата настоява за доживотна присъда за Фенек, заявиха представители на съда. Бизнесменът беше арестуван на 20 ноември 2019 г., когато яхтата му се е намирала край Малта. Полицията заяви, че той е заловен при опит за бягство от острова.

Тогавашният премиер на Малта Джоузеф Мускат обяви оставката си в рамките на няколко дни след ареста на Фенек, след като бяха установени тесни връзки между бизнесмена и висши държавни служители. Самият Мускат винаги е отричал нарушенията.

Независимо разследване на убийството на Каруана Галиция обяви миналия месец, че държавата трябва да носи отговорност за убийството, тъй като е създала “култура на безнаказаност”