Екоактивисти спечелиха дело срещу централа на въглища в Германия

Дим се издига от въглищната електроцентралата Дателн в Германия. [ FRIEDEMANN VOGEL / EPA-EFE ]

Най-новата германска електроцентрала на въглища, “Дателн 4”, е построена въз основа на невалиден план за развитие, постанови германски съд след дело, заведено срещу централата в северозападната част на страната.

Съдът уважи жалба на жители на град Валтроп и климатична неправителствена организация, която оспори законността на завода поради близостта му до жилищни райони и детска болница.

Според съда изборът на място за “Дателн 4”, който бе въведен в експлоатация през 2020 г., е станал въз основа на невалиден план за развитие, който не отговаря на “съответните законови изисквания“.

Битката срещу въглищния завод датира от средата на 2000-те години, когато жителите провалиха плановете за строителството му, германският клон на организацията Приятели на Земята спечели дело за  спиране на строителството му.

След това местните власти в региона на Северен Рейн-Вестфалия изготвиха нови планове и издадоха разрешително, което сега бе разгледано в съда.

Решението коригира грешни политически решения, каза Олаф Банд, председател на природозащитната организация. “Министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия многократно публично се застъпваше за въвеждане в експлоатация на електроцентралата на въглища. Експлоатацията на електроцентралата не е съвместима с новите цели на по-строгия закон за защита на климата “, каза той.

Защитниците на околната среда се противопоставят на плана, в момент когато Германия се стреми да премине към възобновяеми енергийни източници и постепенно до 2038 година да се откаже изцяло от старите и по-замърсяващи централи на въглища.

Операторът на централата, Uniper, все още няма намерение да закрива въглищния завод. В изявление, изпратено до EURACTIV, компанията заяви, че е взела под внимание решението, което все още не е правно обвързващо, но не споделя мнението на съда.

“Затова проучваме възможността за обжалване. Ясно е обаче, че днес съдът не се произнесе по извеждането от експлоатация на “Дателн 4” а по формалните аспекти на закона за планиране “, се казва в изявлението.

“Uniper все още поддържа мнението, че разрешението, издадено за електроцентралата, е законно. Централата ще продължи да работи надеждно и ще доставя на нашите клиенти електричество и топлина по високоефективен начин“, се казва в позицията.

В момента тече още едно дело за разрешението за експлоатация на завода. Ако централата загуби и него, ще трябва да спре производството.

Енергия от друга епоха

През 2019 г. германската комисия по въглища препоръча да не се отваря “Дателн 4”, но тя беше одобрена от федералното правителство. След това централата влезе заработи през 2020 г., въпреки че много страни в ЕС започнаха постепенно да премахнат въглищата.

“Днес е срамен ден за Европа, тъй като откриваме чисто нова въглищна електроцентрала. Заявихме, че ще тръгнем по  пътя за избягване на климатична катастрофа, но това ли е сигналът, който изпращаме до останалия свят?” коментира климатичната активистка Грета Тунберг в Туитър, когато заводът беше открит.

Операторът на завода обаче твърди “Дателн” е една от най-модерните централи на въглища в света, генерираща електроенергия за около 100 000 домакинства в региона.

Дизайнът на централата означава, че е в състояние бързо да се адаптира към търсенето, което я прави надежден партньор за възобновяема енергия, според Uniper.

Природозащитници обаче твърдят, че тя причинява замърсяване на въздуха и водата, тъй като отделя тежки метали и токсични вещества, включително живак, олово и арсен.

Съгласно силно критикувания план на Германия за задържане на въглищата до 2038 г., заводът ще бъде един от последните, които ще бъдат затворени. По-ранно спиране би променило изхода на въглищата в страната, смятат екоактивисти.

“Това е бедствие – намира се в близост до детска болница и на прага на стотици домове. Токсичните  емисии и климатичната тежест е трябвало да попречат на одобрението му“, казва природозащитничката Франческа Маша Клайн.

“Тъй като наближават изборите, а конкретните въздействия върху климата вече се появиха в Германия, това е своевременно и незабележимо послание към кандидатите като Армин Лашет, които все още насърчават по-мек подход към отдалечаване от изкопаемите горива“, добави тя.

Консервативният кандидат за наследник на канцлера Ангела Меркел на изборите през септември Армин Лашет е премиер на Северен Рейн-Вестфалия и застъпник на проекта, което накара  медиите да нарекат решението на съда “шамар в лицето му”.