ЕК заплашва с дело Берлин заради решение на германския конституционен съд

Германският федерален конституционен съд в Карлсруе, Германия, 26 февруари 2020 г. [Thorsten Wagner / EPA / EFE]

Европейската комисия може да започне съдебно дело срещу Германия заради решението на конституционния съд на страната, което гласи, че Европейската централна банка е надхвърлила мандата си с покупката на облигации. Това съобщи Европейската комисия в неделя (10 май).

Преди седмица германският конституционен съд даде на ЕЦБ три месеца, за да обоснове водещата си схема за стимулиране на еврозоната или в противен случай немската централна банка ще трябва да се откаже от участие в нея.

Не закъсня и отговорът на Съда на ЕС и Европейската комисия, които напомниха, че правото на ЕС има предимство пред националните разпоредби. В позицията се добавя, че решенията на Европейския съд са задължителни за съдилищата на 27-те държави-членки на блока.

В неделя председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отиде дори по-далеч като заяви, че Европейската комисия може да започне съдебно дело срещу Берлин.

“Неотдавнашното решение на германския конституционен съд постави под светлините на прожекторите два въпроса за Европейския съюз: финансовата и европейската правна система”, заяви тя в изявление.

“В момента анализираме детайлно решението на германския конституционен съд. Ще разгледаме всички възможни следващи стъпки, не се изключва и възможността за стартиране на процедура за нарушение”, посочи тя.

Процедурите за нарушение са дела, които Комисията може да заведе пред Съда на ЕС в Люксембург, държава-членка нарушава законодателството на ЕС. Съдът може да разпореди на съответната страна да внесе изменения или да се изправи пред сериозни глоби..